Linkovi

Potpisani sporazumi o pomoći USAID-a Srbiji


Direktorka misije USAID Suzan Fric, ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik i potpredsednik Vlade Srbije Božidar Djelić.

Sa 765 miliona dolara pomoći u poslednjih 10 godina, Sjedinjene Države su jedan od najvećih donatora Srbiji. Danas su u Vladi Srbije potpisana dva sporazuma o novim programima pomoći.

Potpredsednik srpske Vlade Božidar Đelić i direktorka kancelarije USAID-a u Srbiji Suzana Fric potpisali su danas dva sporazuma o saradnji Srbije i SAD u podsticanju ekonomskog rasta i jačanja demokratskih institucija. Sporazumi predviđaju pomoć Amerike od 18,8 miliona dolara, od čega je 8,8 predviđeno za poboljšanje poslovnog okruženja, a 10 miliona za jačanje funkcionisanja državne uprave.

Oba sporazuma pomažu reformu u Srbiji i njenu težnju da se pri-druži Evropskoj uniji, istakla je ambasadorka Sjedinjenih država Meri Vorlik na potpisivanju sporazuma:

"Ovi sporazumi su dokaz sve snažnijeg partnerstva između SAD i Srbije i oni svedoče o zajedničkoj viziji, o rezultatima i ciljevima koje želimo svi zajedno da postignemo i ostvarimo", navela je Vorlik.

Božidar Đelić i ambasadorka Vorlik složili su se da su odnosi dve zemlje u usponu od prošlogodišnje posete potpredsednika SAD Džozefa Bajdena Srbiji, posle koje su usledile i posete drugih američkih zvaničnika i investitora:

"Slučajno, ali indikativno, predsednik Tadić je ovih dana u Njujorku i predstavio je mogućnosti investiranja u našu zemlju i verujem a da su ovakvi odnosi signali da su naši bilateralni odnosi na uzlaznoj pitanji", ističe Djelić.

Inače, SAD su preko programa USAID u poslednjih 10 godina obezbedile 765 miliona dolara pomoći građanima Srbije.

XS
SM
MD
LG