Linkovi

Uhapšen osumnjičeni za pisma sa ricinom


Bela kuća sa zastavom spuštenom na pola koplja zbog žrtava tragedije u Bostonu.
Bela kuća sa zastavom spuštenom na pola koplja zbog žrtava tragedije u Bostonu.

Američka policija saopštila je da su pisma upućena predsedniku Baraku Obami i američkom senatoru Rožderu Vikeru, za koja je inicijalnim testovima utvrđeno da su pozitivna na otrov ricin - povezana.

Američki istražitelji saopštili su da je u Misisipiju uhapšen osumnjičeni u vezi sa pismom posutim ricinom koje je poslato američkom predsedniku Baraku Obami.

FBI je saopštio da je osumnjičeni, Pol Kevin Kertis, uhapšen u sredu u Korintu u Misisipiju, ali nije navedeno više detalja.

Medjutim, u obaveštajnom biltenu FBI-a, u koji su novinari imali uvid, navodi se da je sumnjivo pismo Obami, od 8. aprila, kao i drugo, adresirano na američkog senatora Džona Vikera, poslato iz Memfisa u Tenesiju. Oba pisma su sadržala identične formulacije.

Dva pisma su u preliminarnim testovima bila pozitivna na ricin, izuzetno otrovnu hemijsku supstancu koja je smrtonosna u tako malim količinama kao što je zrnce soli.

Istražitelji navode da su oba pisma presretnuta na lokaciji za pregledanje pošte daleko od Bele kuće i senatskih kancelarija, tako da ni predsednik ni senator nisu bili u neposrednoj opasnosti.

Ricin se ranije pojavio u pismima u američkom Senatu 2004. godine, kada su vlasti bile primorane da privremeno zatvore dve senatske zgrade.

Pisma posuta otrovnim bakterijskim antraksom pojavila su se u poštama, medijskim redakcijama i kongresnim kancelarijama u danima i nedeljama posle terorističkih napada na Njujork i Vašington 11. septembra 2001.

Ti napadi su kasnije dovedeni u vezu sa vladinim naučnikom koji je izvršio samoubistvo dok je bio pod istragom 2008.
XS
SM
MD
LG