Linkovi

Bivši državni sekretari o bezbednosti


Bivši državni sekretari Henri Kisindžer i Džordž Šulc na početku svedočenja u senstakom Odboru za oružane snage, 29. januara 2015. Anti-ratni aktivisti su u više navrata ometali pretres.

Tri bivša državna sekretara sa diplomatskim iskustvom, koje obuhvata tri decenije, svedočila su ovih dana u Kongresu i iznela svoje vidjenje izazova koji ugrožavaju svetsku i bezbednost Sjedinjenih Država.

Henri Kisindžer, koji je služio pod predsednikom Ričardom Niksonom 70-ih godina prošlog veka, Džordž Šulc, koji je deceniju kasnije služio u administracijama predsednika Ronalda Regana, i Medlin Olbrajt, koju je za državnog sekretara imenovao predsednik Bil Klinton, svedočili su na pretresu u senatskom Odboru za oružane snage o pitanjima - od pretnji islamskih ekstremista do konflikta u Ukrajini.

Kada se radi o Ukrajini, Medlin Olbrajt je rekla članovima odbora da je konflikt izumedju Rusije i Ukrajine destabilizovao Evropu na način koji nije vidjen od Drugog svetskog rata:

„Sadašnja agresija Rusije na Ukrajinu je fundamentalno izmenila bezbednosne procene na kontinentu i označila prvi put da su granice u Evropi izmenjene upotrebom sile od Drugog svetskog rata. Dogadjaji proteklih dana su pokazali da je konflikt, za koji su mnogi pretpostavili da je zamrznut, u stvari još uvek veoma vruć.“

U pogledu pretnji islamskih ekstremista, Henri Kisindžer je je sugerisao da su sukobi izmedju država i etničkih i verskih grupa na Bliskom istoku omogućili pojavu i jačanje Islamske države, grupe za koju kaže da želi da ospori pravo na postojanje svih postojećih država:

„Kontrola teritorije od strane teororista čiji cilj je zbacivanje svih postojećih institucija predstavlja pretnju bezbednosti i konflikt sa Islamskom državom treba sagledati u tom kontekstu.“

Džordž Šulc je takodje govorio o nizu medjunarodnih pitanja i konflikata, ali se osvrnuo i na probleme u Severnoj Americi, kako je rekao – „u našem susedstvu“. On je sugerisao da se koreni imigracionih problema ne nalaze samo na američkim granicama:

„Kada smo nedavno imali krizu sa decom koja su se sama pojavila na našoj granici nije se radilo o Meksikancima. To samo ukazuje da su pitanja dublja i da treba da nastojimo da pomognemo u njihovom rešavanju i da analiziramo zašto roditelji u El Salvadoru, Hondurasu i Gvatemali šalju decu na sever. Moramo da obratimo pažnju na te probleme koji su deo šireg pitanja ilegalne imigracije.“

Pretres su u više navrata prekinuli demonstranti koji su kritikovali ulogu Henrija Kisindžera u Vijetnamskom ratu i sukobima u Latinskoj Americi. Džordž Šulc je ustao u Kisindžerovu odbranu, a demonstanti si bili izvedeni iz sale uz aplauz prisutnih.

XS
SM
MD
LG