Linkovi

Nova pravila u Senatu mogu da izmene zakonodavni proces


Lider senatske većine, demokrata Heri Rid ispred zgrade Kongresa (arhivski snimak)
Lider senatske većine, demokrata Heri Rid ispred zgrade Kongresa (arhivski snimak)

Senat kojim dominiraju demokrate doneo je odluku o promeni procedure za potvrdu predsedničkih nominacija kako bi uskratio manjinskim republikancima mogućnost da ih blokiraju.

Taj potez ima za cilj da smanji paralizu političkog procesa na Kapitol hilu i obezbedi bolje funkcionisanje vlade, ali bi mogao dalje da naruši izglede za dvostranačku saradnju i da trajno izmeni zakonodavni proces u Sjedinjenim Državama.

Takozvani filibaster omogućavao je manjinskoj partiji u Senatu da insistira na kvalifikovanoj većini od 60 od stotinu senatora za usvajanje bilo koje mere. Kao mehanizam za blokadu filibaster je bio veoma efikasan.

Većinske demokrate tvrde da su republikanci preterano koristili filibaster u procesu potvrdjivanja kandidata za položaje u federalnom sudstvu i administraciji. Evo šta je o tome rekao lider senatske većine Heri Rid:

„Proteklih pet godina republikanska opstrukcija u Senatu postala je endemska. To je blokiralo rad ove institucije, ugrozilo njen integritet i nanelo štetu našoj zemlji.“

Juče su demokrate izdejstvovale niz glasanja po stranačkoj liniji da bi promenili pravila procedure u Senatu. Prosta većina, odnosno glasovi 51-og senatora, biće od sada dovoljni za potvrdu predsedničkih nominacija izuzev za sudije Vrhovnog suda. Republikanski senator Čak Grasli reagovao je na sledeći način:

„To je prosto grabljenje vlasti – ništa više. Druga strana prosto želi sve što hoće, kada hoće.“

Predsednik Obama nije se složio sa tim mišljenjem:

„Suviše često smo bili svedoci pokušaja jednog jedinog senatora, ili grupe senatora, da jednostrano spreče dvostranačke kompromise zloupotrebljavajući pravila procedure ili da spreče Amerikance sa odličnim kvalifikacijama da preuzmu ključne funkcije u našoj državnoj službi i sistemu vlade.“

Republikanci su upozorili demokrate da će zažaliti zbog jučerašnje odluke kada sledeći put budu u manjini. Opcija ograničenja filibastera glasovima većinske partije bila je poznata kao „nuklearna opcija“ zbog mogućnosti da razgnevi manjinsku stranku i zatruje dvostranačke odnose.

Analitičar Džon Fortije smatra da bi ova odluka mogla da ima dugoročne implikacije:

„U Predstavničkom domu možete da izglasate bilo šta ako imate samo jedan glas više. U Senatu, zbog pravila o filibasteru i nekih drugih pravila, morali ste da imate dvostranačku koaliciju. Mislim da je ovo početak promene koja će učiniti Senat mnogo sličnijim Predstavničkom domu i napraviti od njega u mnogo većoj meri većinsku instituciju.“

Tu promenu moguće je smatrati neophodnim ograničenjem zloupotreba zakonodavne procedure ili - nepromišljenim napuštanjem ustaljene prakse američke demokratije.
XS
SM
MD
LG