Linkovi

Senat blokirao zakon o prestanku špijunaže


Američki senat nije usvojio zakonski predlog za okončanje kontroverznog programa NSA o masovnom prikupljanju podataka o telefonskim razgovorima Amerikanaca.

Senat je posle mučne rasprave u noći između petka i subote blokirao usvajanje zakona pošto su falila tri od ukupno 60 glasova koliko je minimalno potrebno.

Predstavnički dom je prošle nedelje velikom većinom, 338 prema 88, usvojio predlog kojim bi se prekinulo masovno prikupljanje podataka miliona Amerikanaca, uključujući datum, vreme i dužinu telefonskih razgovora.

U predlogu se od Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) zahtevalo da priloži odobrenje tajnog nacionalnog bezbednosnog suda kako bi dobio željene podatke o civilima.

Senat je takođe razmatrao dvomesečno produženje kojim bi privremeno bilo dozvoljeno prikupljanje telefonskih podataka i drugi delovi Patriotskog akta koji prestaje da važi 1. juna ako Kongres nešto ne preduzme. Ali ni za to nije bilo neophodnih 60 glasova senatora.

Ova kontroverzna praksa NSA-a naišla je na oštru kritiku boraca za građanske slobode pošto je Edvard Snouden 2013. godine obavestio novinare o tome.

XS
SM
MD
LG