Linkovi

Otvoren Sajam potrošačke elektronike 2014.


Samsungov novi model televizora sa zakrivljenim ekranom.
Samsungov novi model televizora sa zakrivljenim ekranom.

Sajam potrošačke elektronike 2014. u Las Vegasu i ove godine najavljuje nadolazeće trendove.

Ovogodišnji Sajam potrošačke elektronike, koji će trajati do 10. januara, danas je otvoren za javnost u Las Vegasu. Kao i svake godine, na prvom godišnjem sajmu takve vrste vodeće svetske kompanije predstaviće svoje najnovije proizvode i tako najaviti nadolazeće trendove. Prema najavama, pažnja je ove godine najviše usmerena ka najnovijim televizorima i takozvanim “fabletima”.

Pomaci u proizvodnji novih tipova televizora ove godine su u centru pažnje na Sajmu potrošačke elekotronike 2014.

Kompanija Sharp predstaviće svoju verziju televizora, koji će biti priuštiviji od vrlo skupih modela 4K rezolucije ili onih u visokoj rezoluciji. Najnovija Quattron+ tehnologija duplira vertikalnu rezoluciju tako što postojeće piksele seče na pola. Uz pomoć matematičke formule takođe se duplira horizontalna rezolucija za gotovo sve delove slike. Ovi televizori Sharp Aquos Quattron+, ili skraćeno Q-plus trenutno je HD televizor sa najvećom postojećom rezolucijom. Direktor za marketing u kompaniji Sharp, Džejms Sandaski kaže će bolji kvalitet biti primetan momentalno.

“Ono što ove televizore čini jedinstvenim je upravo to što su ne postoji proizvod sa većom rezolucijom. Ali to nije jedino što je bolje od standardnih HD televizora, ovaj model ima i apskejling tako da će slika biti znatno oštrija”, kaže Sandaski.

Samsung za to vreme predstavlja svoj najnoviji modeli ultra-visoke definicije. Veliki hit su televizori od dva i dva i po metra koji imaju zakrivljene ekrane. Potpuno suprotno od starih verzija koje su bile ispupčene, ekrani ovih televizora su konkavnog oblika.

Potpredsednik Samsunga, Džo Stinzijano opisao ih je kao najveću liniju televizora ultra visoke definicije ikada napravljenu.

“Zakrivljeni i ravni ekrani, koji se kreću od metar i 20 do neverovatnih preko 2 i po metra sa još više detalja, vrhunskom oštrinom i slikom ultra visoke definicije, koja pruža osećaj kao da ste u ekranu”, kaže Stinzijano.

Na Samsungovoj konferenciji za novinare nije sve međutim išlo po planu. Reditelj filma “Transformersi” Majkl Bej neočekivano je napustio scenu kada mu se pokvario telemprompter, a on nije bio dovoljno vičan improvizaciji.

Osim televizora, očekuju se i mnoga druga iznenađenja na preko 3 hiljade štandova. Pametni satovi će biti u centru pažnje, kao i novi Guglov operativni sistem koji bi se koristio na kontrolnim tablama automobila.

Među drugim zanimljivostima jeste i novi telefon najvećeg kineskog proizvođača mobilnih telefona, Huawei-a. Novi telefon može da se koristi da napuni baterije drugih aparata i neki ga porede sa sistemom za punjenje goriva na letovima. “Ascend Mate2” ima ekran veličine 15 centimetara koji je duplo veći od ajfona 5 i s obzirom da je gotovo veličine tablet kompjutera, dobio je naziv “fablet”.
XS
SM
MD
LG