Linkovi

Vrhovni sud raspravlja o gej brakovima


Demonstranti ispred zgrade Vrhovnog suda SAD, u Vašingtonu, koji saslušava argumente u vezi sa pravom na sklapanje homoseksualnih brakova

Devetoro sudija Vrhovnog suda danas saslušava argumente dve strane o ustavnosti federalnog zakona kojim se definiše brak

Američki Vrhovni sud je danas drugi dan saslušavao argumente za i protiv homoseksualnih brakova – ovoga puta u svetlu federalnog zakona iz 1996. godine kojim se brak definiše kao veza između jednog muškarca i jedne žene.

Zakon za odbranu braka - skraćeno DOMA – uskraćuje jednopolnim parovima određene federalne beneficije, kao što su državne penzije za udovce odnosno udovice i poreske olakšice garantovane supružnicima u heteroseksualnim brakovima. Vrhovni sud razmatra da li taj zakon uskraćuje homoseksualcima ustavne garancije na jednaku zaštitu pred zakonom.

Tokom današnjeg zasedanja, sudije sa konzervativnim gledištima - Entoni Kenedi, Entonin Skalia i Džon Roberts – izrazili su uznemirenje zbog odluke predsednika Obame da administracija ne iznosi argumente koji bi branili zakon odobren od strane Kongresa. Oni su izjavili da to dovodi u pitanje predsednikovu spremnost da brani druge zakone koje je doneo Kongres, kada neko postavi Vrhovnom sudu pitanje njihove legitimnosti.

Vrhovni sud je juče saslušao argumente za i protiv ustavnosti kalifornijskog zakona o zabrani homoseksualnih brakova. Sudije su izrazile oklevanje da donesu obuhvatniju odluku o pravima homoseksualaca na sklapanje braka, što nagoveštava da bi mogle da iskažu sličnu opreznost u vezi sa federalnim zakonom.
Presude u oba slučaja očekuju se pre kraja juna.
XS
SM
MD
LG