Linkovi

Izaslanik SAD putuje u Moskvu radi razgovora o Ukrajini


Ministar inostranih poslova Rusije, Sergej Lavrov i američki državni sekretar, Reks Tilerson
Ministar inostranih poslova Rusije, Sergej Lavrov i američki državni sekretar, Reks Tilerson

Rusija je danas saopštila da Sjedinjene Države ubrzo šalju svog izaslanika za pregovore o nemirima u istočnoj Ukrajini u Moskvu radi razgovora o tekućem nasilju.

Ministar inostranih poslova Rusije, Sergej Lavrov, je to saopštio posle jednočasovnog sastanka u Manili sa američkim državnim sekretarom Reksom Tilersonom.

To je bio prvi kontakt na visokom nivou izmedju dve zemlje od kako je američki predsednik Donald Tramp prošle nedelje nevoljno potpisao zakon o novim sankcijama sa ciljem da se Moskva kazni za mešanje u američke predsedničke izbore 2016., kako bi mu pomogla da pobedi. Lavrov je naveo da će se američki diplomata Kurt Voker sastati sa ruskim izaslanikom za ukrajinsku krizu, Vladislavom Surkovim.

Voker je prošlog meseca posetio istočnu Ukrajinu gde separatisti koje podržava Rusija, već tri godine, vode borbe sa ukrajinskim snagama. Moskva je tokom tog konflitka, u kojem je stradalo preko 10.000 ljudi, anketirala Krim.

Tielerson se danas zasebno u Manili sastao i sa ministrima inostranih poslova Mjanmara, Japana i Južne Koreje, na početku svoje prve zvanične turneju po Jugoistočnoj Aziji. Nakon sastanka sa južno korejskim ministrom Tierson je nayvao nove sankcije UN-a Severnoj Koreji "dobrim ishodom".

XS
SM
MD
LG