Linkovi

Direktni razgovori SAD i Rusije o Siriji?


Američki državni sekretar Džon Keri i njegov ruski kolega Sergej Lavrov
Američki državni sekretar Džon Keri i njegov ruski kolega Sergej Lavrov

Državni sekretar Džon Keri rekao je da predsednik Obama veruje da su takvi razgovori s Moskvom važni, dok su o Siriji danas telefonom razgovarali Karter i Šojgu

Sjedinjene Države razmatraju mogućnost direktnih razgovora sa Rusijom, u svetlu sve većih strahovanja zbog ruskih vojnih poteza u Siriji i spremnosti Kremlja da pošalje borbene jedinice u tu zemlju.

Državni sekretar Džon Keri rekao je da predsednik Barak Obama veruje da su takvi razgovori s Moskvom važni u trenutku kada Sjedinjene Države i njihovi saveznici pokušavaju da reše sve goru krizu u Siriji, a izbeglice iz te zemlje preplavljuju Evropu.

U međuvremenu, zvaničnici u Pentagonu saopštili su da je sekretar za odbranu Eš Karter imao “konstruktivan razgovor” o Siriji sa ruskim ministrom odbrane Sregejom Šojguom.

Karter i Šojgu saglasili su se da nastave da razgoavaraju o “oblastima gde se perspektive Sjedinjenih Država i Rusije poklapaju i oblastima gde postoje neslaganja, saopštili su američki zvaničnici. Karter je naveo da je glavni prioritet da se poraze pripadnici Islamske države u Siriji, ali da taj cilj mora da bude propraćen političkom tranzicijom u Damasku.

Za Sjedinjene Države, politička tranzicija znači odlazak s vlasti sirijskog predsednika Bašara al Asada, kojeg Rusija snažno podržava.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su dva zvaničnika, tokom jednosatnog telefonskog razgovora, raspravljala o situaciji na Bliskom istoku, naročito u Siriji i Iraku i da su se usredsredila na potrebu koordinisanja bilateralnih i multilateralnih poteza u borbi protiv međunarodnog terorizma.” Stavovi sagovornika u pogledu većine pitanja o kojima je razgovorana su bili bliski ili su se poklapali”, navedeno je u saopštenju.

Rusija je već poslala 200 vojnika u Siriju, uz tenkove, vojne savetnike, tehničare i pripadnike obezbeđenja. Zvaničnici Sekretarijata za odbranu saopštili su Glasu Amerike da je sve veće vojno prisustvo u Siriji zabrinjavajuće. “Mi smo otvoreni za dijalog. Na Rusima je da nam kažu šta rade”, rekao je američki zvaničnik.

XS
SM
MD
LG