Linkovi

Suđenje Vikotru Butu 12. septembra


Viktor But dok je bio u tajlandskom zatvoru
Viktor But dok je bio u tajlandskom zatvoru

Američki federalni sudija u državi Njujork odredio je 12. septembar kao datum početka suđenja Viktoru Butu, nekadašnjem oficiru vojske bivšeg Sovjetskog Saveza, za koga se veruje da je jedan od najvećih krijumčara oružja na svetu.

But se juče pojavio na saslušanju u Njujorku, što je drugi put da je bio u američkom sudu otkad ga je u novembru Tajland izručio Sjedinjenim Državama. Čovek koga zovu "trgovac smrću" optužen je da je koristio flotilu terenih aviona za prebacivanje oružja pobunjenicima i ekstremistima u Južnoj Ametrici, Africi i na Bliskom istoku, dok on sam tvrdi da je rukovodio legitimnom firmom koja se bavi avio-transportom.

But je uhapšen na Tajlandu pre dve godine u tajnoj operaciji tokom koje su se američki agenti predstavili kao članovi kolumbijske pobunjeničke grupe FARK. Izručen je Sjedinjenim Državama krajem prošle godine, posle brojnih pravnih manevara i protivljenja Rusije, koja je izručenje nazvala nezakonitim i političkim činom.

Ruska novinska agencija RIA Novosti navela je izjavu Buta ranije ovog meseca da je odbio ponudu SAD za nagodbu, prema kojoj bi morao da otkrije svoje veze u Rusiji i drugim zemljama.

XS
SM
MD
LG