Linkovi

Budućnost Republikanske stranke u Americi


Predsedavajući Predstavničkog doma, republikanac Džon Bejner pokušao je da objasni stav svoje stranke javnosti
Predsedavajući Predstavničkog doma, republikanac Džon Bejner pokušao je da objasni stav svoje stranke javnosti

Sukob stavova dve struje unutar Republikanske stranke preti da nanese štetu reputaciji stranke u očima birača.

Ispitivanja javnog mnjenja ukazuju da je republikancima naneta šteta delimičnim zatvaranjem vladinih agencija. Konzervativni sledbenici Pokreta čajanka u Kongresu podržali su zatvaranje u uzaludnoj nadi da će potkopati kontroverzni zakon o reformi zdravstvene zaštite predsednika Obame, poznat kao Obamaker. To je izgleda dovelo do sve dublje podele u okviru same republikanske stranke i moglo bi da potkopa potreban kompromis sa demokratama o budžetskim pitanjima.

Konzervativni republikanci, poput senatora iz Teksasa Teda Kruza, zalagali su se za zatvaranje vladinih agencija kako bi potkopali predsednikov zakon o reformi zdravstvene zaštite. Kruz je pozdravljen toplom dobrodošlicom na nedavnoj konferenciji socijalnih konzervativaca u Vašingtonu.

"Po meni, Predstavnički dom mora da nastavi da čini ono što je i do sada činio, odnosno da se čvrsto drži svog stava", rekao je Ted Kruz.

Kruz će imati veliku konkurenciju medju konzervativcima ukoliko se bude kandidovao za predsednika 2016, uključujući kolegu Renda Pola iz Kentakija, koji se obratio istoj grupi.

"Smatrajte svoje političare odgovornim, jer podržavaju život i protive se ratu protiv hrišćanstva. Hvala i Bog vas blagoslovio", rekao je Rend Pol.

I Pol i Kruz su glasali protiv sporazuma kojim je okončano zatvaranje vlade. Medjutim, bivši republikanski kongresmen Vin Veber kaže da je njegovoj stranci naneta šteta zatvaranjem vlade.

"Ugled stranke je teško oštećen i malo je verovatno da će biti popravljen sve dok ne budemo imali republikanskog predsedničkog kandidata koji bi potom imao priliku da to izmeni“, smatra Veber.

Glavna struja republikanaca je izgleda umorna od agresivne konzervativne taktike. Kongresmen iz Kentakija Harold Rodžers kaže: "Vreme je da se ovde vratimo razumu. Da bismo to postigli svi moramo nečega da se odreknemo.“

Predsednik Obama takodje apeluje na republikance da više saradjuju.

"Ako vam se ne svidja odredjena politika ili odredjeni predsednik, iznesite argumente za svoj stav. Pobedite na izborima. Vršite pritisak za promene. Ali nemojte rušiti politički proces", poručio je američki predsednik.

Republikanski analitičar Skot Fokner kaže da je stranka više podeljena nego ikada.

"Apsolutno, jer su obe strane postale oštrije i što je još važnije, obe počinju da potpuno demonizuju motive druge frakcije čak i u okviru iste stranke“, objašnjava Fokner.

U narednim mesecima će se verovatno pojaviti novi sukobi izmedju glavne struje republikanaca i sledbenika Pokreta čajanka, kaže bivši zakonodavac Veber.

"Ali oni će zbog toga dugo biti ogorčeni na stranku što podvlači upravo onu podelu o kojoj govorimo. Ali to je možda neizbežno i jedini je način da se izadje iz ovoga", kaže Veber.

Analitičar Skot Fokner ističe da republikanci takodje treba da rade na svom imidžu medju američkim biračima.

"Republikanci moraju da prevazidju veliki problem. Mnogi smatraju da su oni suludi i da više ne žele da rade u okviru sistema - da bukvalno žele da sruše sistem", zaključuje Fokner.

Naredni politički test – odnosno srednjoročni kongresni izbori – slede za samo nešto više od godinu dana.
XS
SM
MD
LG