Linkovi

SAD: Verske slobode ugrožene širom sveta


Sjedinjene Američke Države saopštile su da su verske slobode širom sveta na niskom nivou i posebno osudile neka islamska društva koja su usvojila zakone, koji strogo kažnjavaju bogohuljenje i odbacivanje religije. "Takvi zakoni u suprotnosti sa univerzalno priznatim ljudskim pravima i podrivaju ih", navodi se u godišnjem izveštaju američkog Stejt Departmenta o verskim pravima.

S druge strane, kako se navodi u izveštaju, "vlade širom sveta nastavljaju da pooštravaju regulative kada je reč o verskim grupama, a posebno, kada se radi o manjinskim verskim grupa i religijama koje se smatraju netradicionalnim iu toj određenoj zemlji". U izveštaju se navode brojne zemlje, a pre svih Pakistan, u kojem 40 ljudi i dalje čeka na smrtnu kaznu zbog bogohuljenja i Sudan, ali i dva aktera koji nisu države - esktremističke grupe Islamska država i Boko Haram.

Kada je reč o regionu, u izveštaju o Srbiji kao negativna stvar navodi se da zakoni daju povlašćeni tretman sedam takozvanih tradicionalnih verskih grupa, te da Srpska pravoslavna crkva ima snažan uticaj na politiku vlade.

U Crnoj Gori, navodi se da je većina verskih grupa kritikovala nacrt novog zakona o verskim slobodama predložen u julu, uz tvrdnje da nisu učestvovale u njegovoj izradi i da narušava autonomiju verskih zajednica.

XS
SM
MD
LG