Linkovi

Mormonska vera - problem za Romnija?


Republikanski predsednički kandidati Mit Romni i Rik Peri na debati u Las Vegasu, 18. oktobra 2011.

U predizbornoj predsedničkoj politici, bivši guverner Masačusetsa Mir Romni, prema najnovijim anketama ima neznatnu prednost nad biznismenom iz Džordžije, Hermanom Kejnom. Većina političkih analitičara smatra Romnija glavnim kandidatom za predsedničku nominaciju Republikanske stranke na izborima iduće godine, ali je on u izvesnoj defanzivi zbog svoje vere. Romni je član Mormonske crkve, koja je zvanično poznata kao Crkva svetaca poslednjeg dana. Mormoni veruju u Bibliju, ali se oslanjaju i na učenje svog osnivača i svetu knjigu koja nema veze sa Biblijom.

On je pravi konzervativac i iskreni pobornik Isusa Hrista.“

To su reči prečasnog Roberta Džefresa, evanđelističkog sveštenika koji za predsednika podržava teksaškog guvernera Rika Perija. Džefres daje prednost Periju u odnosu na trenutno vodećeg Mita Romnija, jer je bivši guverner Masačusetsa mormon.

„Prema mojoj proceni, mormonizam je kult, tako da bi se sa kandidatom mormonom kultu dala verodostojnost.“

Džefres kaže da su mormoni časni ljudi, ali da ne pripadaju glavnoj struji hrišćanstva, što Linda Džensen, mormonka, osporava.

To nije kult. Mi nemamo rogove. Mi nemamo više žena. Prema tome, to treba da prevaziđemo“, ističe Džensen.

Mnogi Amerikanci vole da odvoje politiku od religije. Ali to nije uvek slučaj. Peri i Romni su se nedavno, na nedavnoj republikanskoj debati u Las Vegasu, sporili zbog Džefresovog komentara.

Taj pojedinac je izrazio svoje mišljenje. Nisam se saglasio sa tim, Mit, i to sam i rekao. Ali činjenica je da Amerikanci razumeju veru i da su izgubili veru u sadašnjeg stanara Bele kuće“, ocenio je Peri.

Mene najviše onespokojava ideja da mi treba da biramo ljude za javni položaj na osnovu njihove vere, jer su i osnivači ove zemlje posvetili tome veliku pažnju, pa čak uneli u Ustav da ne treba da biramo ljude koji će nas predstavljati u vladi na osnosu njihove religije“, podseća Romni.

Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da većina Amerikanaca toleriše različite verske poglede, sem ako se oni ne smatraju ekstremnim. To se odslikava i u uzorku nedavne ankete u Los Anđelesu.

„Ekstremizam je ono što ja tu vidim kao problem, suštinski zbog vrste propovedi koja se upućuje svima i očekivanja da svi na isti način veruju u to“, rekla je anektirana Amerikanka.

„Živim u Arizoni, tako da kod nas ima mnogo mormona i oni se ponašaju kao i svi drugi katolici ili protestanti, baptisti. Svako ima svoje“, smatra drugi učesnik ankete.

Mitu Romniju bi moglo da šteti oklevanje nekih hrišćanskih birača da ga podrže, kaže Denijel Koks, iz Instituta za istraživanje javne religije u Vašingtonu.

Evanđelisti su vitalni deo primarnog republikanskog izbornog tela. Oni ukupno predstavljaju otprilike četvrtinu birača i čine znatan deo primarnog republikanskog izbornog tela, posebno u državama kao što su Ajova, i Južna Karolina i Florida.“

Ipak, Koks kaže da postoji način da Romni prevaziđe neke od tih nedoumica.

Ako bi Romni uverio birače, naročitio evanđelističke birače na republikanskim primarnim izborima, da veruje u iste političke vrednosti, postoji dobra šansa da verske vrednosti ne budu toliko važne.“

Ako dobije republikansku nominaciju i iduće godine pobedi predsednika Baraka Obamu, Mit Romni bi postao prvi mormon na predsedničkom položaju u istoriji Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG