Linkovi

Sinagoga privlači mlade Amerikance


Koncert u sinagogi
Koncert u sinagogi

Sinagoga Adas Izrael je nedavno krenula u projekat obnove koji će da obuhvati i salu za razgovore sa kafom i besplatnim internetom, da bi se privukao mlađi svet

U Sjedinjenim Državama postoji obilje crkava, sinagoga, džamija i drugih verskih objekata. Njih finansiraju članovi crkve, a ankete pokazuju da mladi Amerikanci danas ne osećaju veliku obavezu da učestvuju u tome. Saradnik Glasa Amerike je otišao da vidi šta u vezi sa tim radi jedna sinagoga u Vašingtonu.

Šabat tek što nije počeo i Eli Grinberg završava pripreme za okupljanje u sinagogi Adas Izrael. Grinberg voli da se zabavi i veruje da njegova vera, stara više od tri hiljade godina, može da se modernizuje – uvođenjem „hepi auera“, sata tokom kojeg se prodaje piće s popustom. I to funkcioniše. Tu je grupa ljudi starih dvadeset i nekoliko godina, od kojih bi mnogi u petak uveče sedeli u nekom baru, ili bilo gde drugde, samo ne u sinagogi.

„Tradicionalni pristup judaizmu im više ništa ne govori i stalno smišljamo neke nove načine da im se obratimo i vidimo gde su u duhovnom smislu.“

Mnoge singoge i crkve su sve praznije, jer se mladi Amerikanci klone organizovane vere. Skorašnje ankete pokazuju da svega 8 odsto članova sinagoga reformskog i konzervativnog pokreta – najveće grupe američkih Jevreja – ima 18 do 34 godine.

„Da li je pripadnost sinagogi za mene toliko važna, koliko i jevrejsko iskustvo, ili jevrejsko prijateljstvo ili osećanje judaizma na neki drugi način?“

„Mislim da je deo problema u tome što je pristup postao toliko skup, da to mogu da plate samo naši roditelji.“

Sinagoga Adas Izrael je nedavno krenula u projekat obnove koji će da obuhvati i salu za razgovore sa kafom i besplatnim internetom, da bi se privukao mlađi svet. Ali to finansiraju pretežno stariji članovi. Adas Izrael postoji više od stotinu godina i bio je smešten u ovoj kući u kojoj je 1876. general Julisis Es. Grant postao prvi predsednik Sjedinjenih Država koji je došao na hebrejsku versku službu.

Sinagoge kao što je Adas Izrael i daleko veći broj crkava, već dugo su centri duhovnog i verskog života u ovoj zemlji. Ali vera u Americi je u previranju i budućnost tih kuća bogosluženja je neizvesna. Rabin Lari Hofman podučava buduće rabine na Koledžu hebrejske unije, regormističkom seminaru u Njujorku.

„Mladi se danas ne pridružuju na način na koji su to činili njihovi roditelji. Oni ne pristupaju ničemu. To ne znači da ih ne interesuje ono što im nudi sinagoga. Ali sinagoge moraju da nude i nešto drugačije od onoga što već nude.“

Zbog ovih malih naprava na kojima može da pronađemo sve, na licu mesta, u sekundi kad to poželimo, živimo u svetu u kojem bismo to hteli i za sve ostalo.
Hofman kaže da bi rabini trebalo da se sastaju sa mladima na njihovom terenu.

„Trebalo bi da budete tamo u kafićima, gimnastičkim salama, u barovima, gde se mladi okupljaju.“

Eli Grinberg, zaposlen u sinagogi Adas Izrael, radi upravo to. On to odobrava i broj mladih koji dolaze na mesečni „sat jeftinijeg pića“ se povećava.

„To je toliko kritično. To je budućnost judaizma.“

Nada je da će ti mladi ljudi, kada se upale svećice za šabat, da ostanu na službi, kao što to generacijama rade njihovi roditelji.
XS
SM
MD
LG