Linkovi

Uskoro zabrana korišćenja trans masti?


Trans masti, koje se veštački dodaju hrani radi boljeg ukusa ili dužeg roka trajanja, veoma su štetne po zdravlje i zbog toga bi njihovo korišćenje uskoro moglo da bude zabranjeno.

Američka agencija za hranu i lekove FDA preduzela je korake za zabranu korišćenja takozvanih trans masti u proizvodnji prehrambenih proizvoda, poput kokica za pečenje u mikrotalasnoj rerni ili zaleđenih pica. Kako prenosi agencija Frans pres, trans masti su, tvrde stručnjaci pomenute agencije, opasne po zdravlje ljudi jer se talože na zidovima arterija i mogu da dovedu do njihovog začepljenja.

Delimično hidrogenizovana ulja koja su najveći izvori trans masti u procesovanoj hrani, nisu više u kategoriji zdrave hrane navodi se u saopštenju Američke agencije za bezbednost hrane i lekova, FDA. Nalazi FDA-a temelje se na naučnim zdravstvenim dokazima i nalazima zdravstvenih stručnjaka.

Agencija je pre realizovanja zabrane obezbedila period od dva meseca za utvrđivanje pojedinosti oko njene primene. U međuvremenu prikupljaće informacije i o tome koliko vremena je potrebno prehrambenom sektoru da sprovede zabranu upotrebe veštačkih trans masti u hrani.

Ako plan FDA bude realizovan, trans masti će se smatrati aditivima i neće moći da se koriste u hrani, osim ako ne budu zvanično odobrene.

FDA kaže da se zabrana ne odnosi na hranu koja prirodno sadrži trans masti, a kojih u malim količinima, ima u nekim vrstama mesa i mlečnih proizvoda , već na veštačke masti koje se zbog poboljšanja ukusa i produženja veka trajanja dodaju prerađenim proizvodima.

"Iako su proizvođači hrane, proteklih godina, samoinicijativno smanjili količinu veštačkih masti u mnogim proizvodima, na tržištu još uvek ima puno hrane koja sadrži delimično hidrogenizovana ulja, najveći izvor veštačkih masti", kaže Majkl Tejlor iz Agencije za hranu i lekove.

Iako su mnogi proizvođači hrane, posle javnih kampanja upozorenja, proteklih decenija, smanjili količinu veštačkih masti u preradi hrane, veštačke masti se još uvek nalaze u mleku za kafu, slatkišima, kokicama za pečenje u mikrotalasnim pećima, zamrznutim picama i margarinu.

Predlog FDA-a su, kao značajan korak u eliminisanju uzročnika srčanih oboljenja, pozdravile grupe za zaštitu potrošača.

"Veštačke masti su veliki uzročnik srčanih oboljenja i ova odluka će ubrzati njihovo potpuno izbacivanje iz upotrebe. Ne samo da su štetne već nisu ni potrebne i mnogi su se u protekloj deceniji već prebacili na zdrave masti", smatra Majkl Džejkobson, izvršni direktor Centra za nauku u službi javnosti.

Centar za nauku u službi javnosti je još 1993. pozvao da se na svakom pakovanju prehrambenog proizvoda navede količina trans masti, a od 2004. je pokrenuta kampanja da se veštačke masti uvrste u kategoriju štetne hrane. Prema podacima FDA, zbog obeležavanja prehrambenih proizvoda, unos trans masti je u Americi opao sa 4,6 grama, u 2003. godini, na 1 gram u 2012.

Međutim, iako je potrošnja potencijalno štetne hrane bogate trans mastima znatno opala, ona i dalje predstavljaju ozbiljnu pretnju za zdravlje ljudi, kaže Margaret Hamburg iz FDA.

Ovaj potez FDA je veoma važan korak kako bi se zaštitilo zdravlje velikog broja ljudi.

Zabrana korišćenja trans masti mogla da spreči dodatnih 20.000 srčanih udara i smrt 7.000 osoba godišnje, što je presudno u zaštiti zdravlja Amerikanaca”, navela je u svom saopštenju predstavnica FDA-a Margaret Hamburg.
XS
SM
MD
LG