Linkovi

SAD primaju najmanje 10 hiljada izbeglica


Predsednik Barak Obama
Predsednik Barak Obama

Predsednik Barak Obama naložio je svojoj administraciji da se pripremi da primi najmanje 10 hiljada sirijskih izbeglica, počev od narednog meseca

Sjedinjene Države će u narednoj budžetskoj godini primiti najmanje 10 hiljada izbeglica iz Sirije, saopšteno je danas iz Bele kuće. Portparol Džoš Ernest rekao je da će Vašington takođe ohrabriti zemlje na Bliskom istoku i širom sveta da prime veći broj sirijskih izbeglica, uključujući države u kojima azilanti obično nisu dobrodošli. Prema podacima Državnog sekretarijata, gotovo 1600 sirijskih izbeglica stiglo je u Sjedinjene Države u tekućoj fiskalnoj godini, koja se završava ovog meseca.

Predsednik Barak Obama naložio je svojoj administraciji da se pripremi da primi najmanje 10 hiljada izbeglica naredne godine, saopštio je danas portparol Bele kuće Džoš Ernest.

"Predsednik je naložio svom timu da poveća broj primljenih izbeglica naredne godine. Saopštio je svom timu da bi želeo da prime, ili se barem pripreme, da prime najmanje 10 hiljada izbeglica naredne fiskalne godine."

Na pitanje novinara da uporedi tu cifru sa evropskim zemljama koje su manje, a primaju veći broj izbeglica, Ernest je objasnio da su Sjedinjene Države, ovim potezom, preuzele značajno veće obaveze kada je reč o prijemu izbeglica iz ratom razorene zemlje.

"Međutim, rešenje je da ispunimo najhitnije potrebe sirijskih izbeglica, da im pružimo osnovnu zdravstvenu negu, sklonište, hranu i čak neke druge stvari, poput međunarodnih škola u ovim izbegličkim kampovima."

Ernest je takođe naglasio da će provera izbeglica biti snažna, da bi sprečilo ugrožavanje američke nacionalne bezbednosti. Odgovor Sjedinjenih Država ni izbliza ne drži korak sa izbegličkom krizom u Evropi i na Bliskom istoku, kaže Kejtlin Njuland koja je govorila putem Skajpa.

“Ako bismo povećali naše brojeve na recimo 100 hiljada godišnje, mogli bi smo veoma jednostavno da primimo 35 ili 40 hiljada Sirijaca.”

Ujedinjene Nacije žele da Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje prime 130 hiljada Sirijaca do kraja sledeće godine. Sjedinjene Države su već priložile više od 4 milijarde dolara humanitarne pomoći namenjene Sirijcima koji su pogođeni građanskim ratom u zemlji i žele da povećaju broj sirijskih izbeglica u Sjedinjenim Državama za 1800 do kraja ovog meseca. Ali da li je ponašanje administracije predsednika Obame povodom gradjanskih nemira u Siriji pomoglo širenju izbegličke krize, pita se senator Džon Mekejn.

“Ova kriza se nije pojavila iznenada kao zemljotres ili tornado. To je zapravo predvidljivi rezultat politike ove administracije, predvođenja od pozadi.”

Drugi republikanac i predsednički kandidat Lindzi Grejem izjavio je da bi Sjedinjene Države trebalo da preuzmu svoj deo izbeglica i učine više kako bi pomogle Sirijcima.

“Da sam ja predsednik, ne bi bilo u pitanju samo prihvatanje izbeglica, već uništenje razloga zbog kojeg su otišli. Radi se o tome da ih se pošalje nazad u Siriju sa nadom.”

Sjedinjenje Države razmatraju različite načine za pomoć izbeglicama. Državni sekretarijat je saopštio da je glavni cilj da se stvore uslovi koji će omogućiti sirijskim izbeglicama da se vrate kući.

XS
SM
MD
LG