Linkovi

Američke nekretnine privlačne za strance


Luksuzne kuće u Los Andjelesu veoma privlačne za bogate strance
Luksuzne kuće u Los Andjelesu veoma privlačne za bogate strance

Sve veći broja stranaca zainteresovan za kupovinu nekretnina u nekom od većih američkih gradova.

Bogati širom sveta su u stalnoj potrazi za novim investicijama, a za neke to znači kupovina nekretnina u Sjedinjenim Državama. Strani državljani doprinose američkom tržištu nekretnina 6 odsto, a neki delovi zemlje su neproporcionalno na meti stranih kupaca. Novinarka Glasa Amerike, Elizabet Li izveštava iz južne Kalifornije, koja privlači mnoge strane investitore.

TEXT: “Feng šui” je za skeptike sujeverje, ali za mnoge Kineze to je neophodno za sreću i zdravlje u domu. Kada je Kati Viks tražila da kupi kuću u Sjedinjenim Državama, ona je takođe obraćala pažnju na elemente feng šuia.

“Htela sam da moj dom bude pun svetlosti, i da bude prostran. Ne mora da bude veliki, ali kada uđete morate da se osećate vedro”.


Viks je jedna od sve većeg broja stranaca, koji su zainteresovani za kupovinu nekretnina u nekom od većih američkih gradova. Džed Kolko je glavni ekonomista u internet agenciji za prodaju nekretnina, Trulia.com.

“U nekim delovima Sjedinjenih Država primetna je ogromna potražnja stranaca i to diktira vrednost i drži jake cene u mnogim oblastima. Ovo najviše vidimo u delovima Los Anđelesa, Majamija i Njujorka”.

Agent za nekretnine iz Los Anđelesa, Anđela Vong kaže da je tokom prošle godine imala za 30 odsto više klijenata iz Kine.

“Mnogi od tih klijenata kupuju u Americi zbog školovanja svoje dece. To je razlog broj jedan. Drugi je što žele da emigriraju u Sjedinjene Države”.


Više od polovine kupaca iz Kine dolazi u Kaliforniju. Novo stambeno naselje u Irvinu, u Kaliforniji privlači pažnju potencijalnih kupaca iz Kine.

“Primenili smo ‘feng šui’ na sve što imamo. Takođe imamo savetnika za imena ulica. Kada smo davali imena ulicama bilo nam je bitno da su ona prikladna u smislu sujeverja i jednostavnog izgovora”., kaže preduzetnik Emil Hadad.

Kinezi svakako nisu jedini koji kupuju u Sjedinjenim Državama. Investitori iz 68 zemalja uložili su novac u nekretnine u Americi. Prodavac nekretnina, Šenon Miler kaže da većina stranaca plaća gotovinom, te da je domaćim kupcima, npr. u Los Anđelesu, teško da budu jaka konkurencija na tržištu nekretnina jer nemaju gotov novac.

“Većina klijenata pokušava da kupi kuće na tradicionalan način – kreditom. A onda imate kupce sa gotovinom i oni ih preteknu. Oni su se takođe pojavili u vreme kada je na tržištu bilo mnogo nekretnina pod zaplenom. Sada je njihov udeo svuda”.


Još jedan razlog za kupovinu doma u Sjedinjenim Državama jeste viza EB-5. Kako bi se kvalifikovali za tu vizu, stranci ne samo da moraju da investiraju određenu sumu u komercijalna preduzeća, već moraju da poseduju i nekretnine na američkom tlu.

Ekonomisti predviđaju nastavak rasta cena nekretnina. Oni takođe ne očekuju da će strani kupci - koji žele da uvećaju svoju zaradu do maksimuma, prodati svoje nekretnine u skorije vreme.
XS
SM
MD
LG