Linkovi

SAD: Bilo bi teško da Katar izadje u susret zahtevima arapskih suseda


Američi državni sekretar Reks Tilerson
Američi državni sekretar Reks Tilerson

Američki državni sekretar Reks Tilerson je danas rekao da "će biti veoma teško" da Katar izadje u susret nekim zahtevima koje su iznele Saudijska Arabija i tri njene saveznice, ali je apelovao da pregovaraju o okončanju diplomatskog zastoja u Persijskom zalivu.

Tilerson je u saopštenju dan pošto je Katar odbacio kao nerazumne te zahteve koji krnje suverenitet Dohe, saopštio "postoje znatne oblasti koje pružaju bazu za dalji dijalog koji bi doveo do rešenja."

Tilerson nije rekao po kojim pitanjima misli da bi Eigapt, Bahrain, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija mogli da postignu dogovor sa Katarom.

Te četiri arapske vlade, koje su prekinule diplomatske odnose sa Katarom pre više od dve nedelje na osnovu optužbe da Doha pospešuje terorizam u regionu, iznele su svoje zahteve putem posrednika u Kuvajtu. Izmedju ostalog, te četiri zemlje zahtevale su da Katar zatvori TV mrežu Al Džazira, dugogodišnji izvor konflikta izmedju Katara i njegovih suseda. Te četiri zemlje su takodje zahtevale da Doha prekine svoje veze sa Muslimanskim bratstvom, Islamskom Državom, Al Kaidom i libanskim pokretom Hezbola. koji podržava Iran, smanji obim odnosa sa Iranom, preda opozicione ličnosti koje drži i zatvori tursku vojnu bazu u tom emiratu.

Katar je saopštio da ovi zahtevi "potvrdjuju ono što je Doha govorila od početka - da je u pitanju ilegalna blokada koja nema veze sa borbom protiv terorizma i koja se tiče ograničenja suvereniteta Katara i diktiranja njegove inostrane politike iz inostranstva."

Tilerson je rekao da bi "produktivni naredni korak bio da sve te zemlje sednu skupa za sto i nastave konverzaciju. Mi verujemo da su naši saveznici i partneri jači kada rade zajedno ka jednom cilju, a to je, svi se slažemo, obustava terorizma i suprostavljanje ekstremizmu."

Šef američke diplomatije je rekao da "svaka umešana zemlja ima nešto da doprinese tom nastojanju. Ublaženje retorike bi takodje pomoglo u smanjenju tenzija. Sjedinjene Države će nastaviti da budu u bliskom kontaktu sa svim umešanim stranama i nastaviće da podržavaju posrednička nastojanja kuvajtskog emira."

XS
SM
MD
LG