Linkovi

Hilari Klinton predstavila svoj ekonomski plan


Hilari Klinton
Hilari Klinton

Demokratski predsednički kandidat Hilari Klinton danas iznosi svoje ekonomske planove isitičući da će njeni predlozi biti od pomoći za veliki deo američke radničke klase dok republikanac Donald Tramp nudi smanjenje poreza najbogatijima poput njega.

Hilari Klinton drži govor u fabrici koja proizvodi automobilske delove i opremu za vojnu industriju u Vorenu u Mičigenu, nedaleko od mesta gde je Tramp ranije ove nedelje apelovao za značajno smanjenje poreskih stopa za korporacije i pojedince.

Savetnici navode da u tom govoru Hilari Klinton, bivša američka državna sekretarka oštro, kritikuje Trampov plan kao “destruktivan za ekonomiju” dok će njen biti fokusiran na otvaranje radnih mesta i državne projekte sa ciljem da se poprave dotrajali putevi, mostovi i aerodromi. Na jučerašnjem skupu u poljoprivrednoj državi Ajovi, Hilari Klinton je ukazala da bi se njenim planom dodalo više od 10 miliona radnih mesta i naglasila da bi Trampov plan koštao američko tržište rada više od tri miliona radnih mesta.

Uoči njenog govor, Donald Tramp je izjavio za mrežu CNBC da bi Sjedinjene Države trebalo da povećaju svoj dug od 19 hiljada milijardi radi jačanja vojske i obnove infrastrukture. Mada je često ismevao predsednika Baraka Obamu zbog rastućeg duga, Tramp je rekao “pošto su kamatne stope tako niske, plaćali biste tako male kamate, te je sada momenat da pozajmite.”

Brojne američke političke ankete ukazuju da Hilari Klinton vodi sa oko 7 odsto ispred Trampa i stiče podršku u ključnim državama koje će biti odlučujuće na izborima 8. novembra.

Medjutim, glasači su više ujednačeni prema Hilari i Trampu kad se postavi pitanje ko može najbolje da da novi podstrek američkoj ekonomiji, najvećoj na svetu. Američka ekonomija je često predmet zavisti drugih zemalja u kojima je rast usporen, ali SAD nisu zabeležile rast od 3 odsto u više od deset godina, što je cifra koju ekonomisti često smatraju znakom dinamičnog napretka.

XS
SM
MD
LG