Linkovi

Hilari Klinton i Donald Tramp učvrstili svoje vođstvo


Veliki pobednici na izborima u "Super utorak" u SAD Hilari Klinton i Donald Tramp
Veliki pobednici na izborima u "Super utorak" u SAD Hilari Klinton i Donald Tramp

Demokrata Hilari Klinton i republikanac Donald Tramp učvrstili su svoju prednost u trci za nominaciju svojih stranaka pobedama u ključnim državama na super utorak, najvažniji dan u sezoni primarnih izbora.

Na najveću noć predsedničke kampanje 2016, republikanac Donald Tramp je odneo pobedu pošto je trijumfovao u velikom broju država i stekao najveći broj delegata u različitim delovima Sjedinjenih Država - od juga do Nove Engleske. U tom procesu, on je napravio džinovski korak ka predsedničkoj nominaciji svoje stranke.

"Ja sam onaj koji ujedinjuje. Možda je ljudima teško da to poveruju, ali verujte mi ja sam taj. Kada se sve ovo završi, ja ću se pozabaviti jednom osobom, a to je Hilari Klinton", rekao je Tramp.

Senator Ted Kruz je osvojio pobedu u svojoj državi, Teksasu i susednoj Oklahomi i apelovao na rivale da se povuku kako bi on mogao sam da se nosi sa Trampom.

“Posle ove večeri videli smo da je naša kampanja jedina koja može da porazi i koja će da porazi Donalda Trampa”, ponovio je Kruz.

Senator Marko Rubio je odneo svoju prvu pobedu u državi Minesoti, ali uglavnom zaostaje iza Trampa i Kruza.

“Poslaćemo poruku da stranku Abarahama Linkolna i Ronalda Regana i predsednički položaj u SAD nikada neće osvojiti jedan prevarant”, poručio je Rubio.

Uprkos Trampovom uspehu, republikanski lideri u Kongresu žele da Tramp oštrijom retorikom odbaci rasizam i podršku bivšeg idera Kju Kluks Klana.

“Ukoliko neko želi da bude nominovan od strane Republikanske stranke, ne može biti izbegavanja, niti igara. Ta osoba mora da odbaci svaku grupu ili pitanje koje je zasnovano na rasizmu i netrpeljivosti”, izjavio je Pol Rajan, predsedavajući Predstavničkog doma.

U demokratskoj trci to je bila velika noć za Hilari Klinton koja je osvojila velike pobede u nekoliko južnih država, čime je stekla veliku prednost za nominaciju.

Hilari Klinton se već usmerila na kritiku republikanaca.

"Znamo da imamo puno posla. Ali taj posao nije da se Amerika učini ponovo velikom. Amerika nikada nije prestala da bude valika. Moramo ponovo da ujedinimo Ameriku. Moramo da popunimo ono što je nestalo", rekla je Klinton.

Njen rival Berni Sanders je osvojio pobedu u svojoj državi Vermontu, kao i u Oklahomi, Koloradu i Minesoti. On je obećao da će nastaviti kampanju.

“U svakoj od narednih država iznećemo svoju agendu na planu borbe za ekonomsku pravdu, za socijalnu pravdu, za zdravorazumski stav prema prirodnoj sredini i za mir u svetu”, poručio je Sanders.

U naredne dve nedelje održavaju se novi primarni izbori u nekim od važnih država za obe stranke.

Trka još nije gotova

Iako je takozvani Super utorak bio bitan, čini se da će 15. mart biti ključan u trci za predsedničku nominaciju Republikanske stranke.

Milijarder Donald Tramp već mesecima vodi u nacionalnim anketama, a ta podrška mu je omogućila da pobedi u najvećem broju država do sada. I dok se broj republikanskih pretendenata sa skoro 20 u međuvremenu smanjio na pet, čuju se pozivi da se republikanci ujedine oko jednog kandidata, koji bi mogao da dobije dovoljno delegata da spreči Trampovu nominaciju.

Petnaesti mart je dan kada kandidati počinju da pobedom u određenoj državi dobijaju sve delegate, umesto kao do sada samo deo delegata na osnovu procenta glasova koji su dobilli.

Tog dana se održavaju takvi primarni izboru u dve ključne države - Floridi i Ohaju.

Za demokrate, sledeće veliko nadmetanje su primarni izbori sledeće nedelje u Mičigenu, državi sa velikim brojem stanovnika, koja donosi 148 delegata, što je više od deset odsto neophodnih glasova neophodnih za predsedničku nominaciju stranke.

Prema poslednjem istraživanju javnog mnjenja, od 18. februara, Hilari Klinton je imala prednost u odnosu na Bernija Sandersa - 50:40.

Njih dvoje će u nedelju učestvovati na debati u Flintu, siromašnom gradiću koji se našao u centru krize zbog zagađenosti pijaće vode.

XS
SM
MD
LG