Linkovi

Zatvorenici u Filadelfiji napravili stolicu za Papu


Zatvorenici iz Filadelfije Evan Dejvis i Ramin Perin pokazuju stolicu koju su napravili za Papu.
Zatvorenici iz Filadelfije Evan Dejvis i Ramin Perin pokazuju stolicu koju su napravili za Papu.

Tokom svojih putovanja, papa Franja posećuje zatvore, a njegova ovomesečna poseta Sjedinjenim Državama – koje imaju najveći procenat zatvorenika u svetu – neće biti izuzetak.

Zatvorenici u zatvoru u Filadelfiji prave stolicu koju će pokloniti papi Franji.

Zatvorenici u filadelfijskom zatvoru sopstvenim rukama prave poklon za posebnog posetioca. Iako je musliman, Hakim B(u)rk vredno radi na tome.

„Od kako je stolica došla, glačao sam je, prešao zaštitnim slojem ulja, kako bi tekstura drveta izgledala bogatije. Posle toga, stavićemo završni sjaj i poslati stolicu papi“.,kaže zatvorenik Hakim Burk.

U radionici u kojoj osuđeni prestupnici prave nameštaj i uče stolarski zanat – kako bi lakše našli posao kada izađu iz zatvora - ne postoji alat na struju.

Zatvorenici su proveli mesec dana praveći stolicu, koija sada treba da se tapacira, a onda će biti uručena papi Franji tokom ceremonije u ovom zatvorskom kompleksu.

Franja će doći neposredno pre mise, koja je planirana ispred Filadelfijskog muzeja umetnosti, na kojoj se očekuje prisustvo više od milion ljudi.

„Papa dolazi da pruži nadu da postoji još jedna šansa u životu. Još ste živi i ovo je prilika da uradite nešto dobro“., navodi funkcionerka zatvora Blanš Karni.

Hakim Burk je osuđen za posedovanje vatrenog oružja, i skoro da je odslužio svoju kaznu.

„Ovo je prvi put da sam ovde. Biće i poslednji“., zaključuje Hakim Burk.

Ali pre nego što izađe na slobodu, možda će imati priliku da upozna papu.***

XS
SM
MD
LG