Linkovi

Obama: Neću se mešati u istragu Hilari Klinton


Demokratski predsednički pretendent Hilari Klinton
Demokratski predsednički pretendent Hilari Klinton

Američki predsednik Barak Obama garantuje da se neće mešati u vladinu istragu o tome kako je vodeći demokratski predsednički kandidat Hilari Klinton koristila privatni e-mejl server dok je bila državni sekretar od 2009. do 2013.

Predsednik Obama je danas izjavio za TV mrežu Fox da Hilari Klinton nije dovela u opasnost nacionalnu bezbednost time što je koristila privatni e-mejl server u svojoj kući u Njujorku umesto da je koristila vladin e-mejl server u Vašingtonu.

On je medjutim dodao "da je postojala nesmotrenost u smislu rukovodjenja e-mejlom" koji je ona priznala. Sa svoje strane, Hilari Klinton je nazvala upotrebu privatnog e-mejl naloga, dok je bila šef diplomatije, greškom ali je istakla da nije slala niti primala bilo kakva tajna dokumenta u to vreme, mada su desetine poruka naknadno bile reklasifikovane kao tajni i vrhunski tajni materijali.

Federalni istražni biro već mesecima istražuje da li je njena upotreba privatnog e-mejl servera kompromitovala tajna vladina dokumenta, što je nadnelo oblak nad njenu kampanju u trci za prvu ženu predsednika SAD.

Njeni republikanski predsednički protivnici su je često napadali da je dovela u opasnost nacionalnu bezbednost upotrebom privatnog e-mejl naloga. Neki kritičari su sugerisali da bi demokratski predsednik trebalo da interveniše kako bi zaštitio šanse svoje koleginice demokrate da pobedi na novembarskim izborima i zameni ga kad napusti položaj u januaru.

XS
SM
MD
LG