Linkovi

Tramp krivi Sandersa za proteste na njegovom skupu


Demonstranti ispred Trampove zgrade u Njujorku
Demonstranti ispred Trampove zgrade u Njujorku

Petoro preostalih predsedničkih pretendenata u Sjedinjenim Državama nastoje da steknu podršku birača pred primarne izbore i stranačke skupove u utorak. Republikanski favorit, milijarder Donald Tramp i njegov najbliži protivkandidat Ted Kruz će verovatno odneti pobede u tim državama.

Veliki broj glasova je već pristigao u ranom glasanju u zapadnoj državi Arizoni i postoje indikacije da Tramp neznatno vodi.

Kruz tvrdi da je jedini kandidat koji ima šansu da pobedi Trampa, ali s obzirom da je i Kejsik na glasačkom listićhu Tramp bi još uvek mogao da dobije većinu glasova i samim tim svih 58 delegata u toj državi.

U medjuvremenu, političke ankete ukazuju da će Kruz verovatno pobediti na stranačkim skupovima u Juti, još jednoj zapadnoj državi.

Treći republikanski pretendent, guverner iz Ohaja Džon Kejsik, neće biti faktor za ishod izbora u obe ove države.

Demonstranti su juče pokušali da spreče jedan od njegovih skupova kraj meksičke granice ostavivši svoje automobile na sred ulice i blokirajući saobraćaj. Takodje demonstranti protiv Trampa su morali da budu obuzdani ispred zgrade Tramp Tauers u Njujorku.

Tramp je u svom govoru ponovio obećanje da će izgraditi zid duž granice kako bi sprečio dolazak ilegalnih imigranata koji , kako je naveo, donose droge i kriminal u Sjedinjene Države. Tramp je osudio svoje rivale da su slabi po pitanju imigracije.

Na strani demorkata, senator iz Vermonta Berni Sanders je takodje juče vodio kampanju duž granice Arizone i Meksika, ali su njegovi komentari bili daleko uzdržaniji odTrampovih.

Sanders kaska iza bivše državne sekretarke Hilari Klinoton koja ima veliku prednost u broju delegata pred izbore u Arizoni, Juti i Ajdahu u utorak.

XS
SM
MD
LG