Linkovi

Žustra debata predsedničkih kandidata


Republikanski predsednički kandidat Mit Romni i predsednik Barak Obama tokom debate na Univerzitetu Hofstra u Njujorku
Republikanski predsednički kandidat Mit Romni i predsednik Barak Obama tokom debate na Univerzitetu Hofstra u Njujorku

Predsednik Barak Obama i njegov republikanski rival Mit Romni su tokom drugog sučeljavanja vodili oštru raspravu, odgovarajući na pitanja birača

Američki predsjednik Barak Obama i njegov republikanski rival Mit Romni vodili su večeras oštru raspravu o ekonomiji, energiji i spoljnoj politici tokom druge debate u okviru koje su, na Univerzitetu Hofstra u Njujorku, odgovarali na pitanja neopredijeljenih birača.

Romni je kritikovao predsjednikove rezultate tokom poslednje četiri godine, istakavši da je udvostručio deficit i da nije ispunio data obećanja.

“Rekao je da će stopa nezaposlenosti do sada biti 5,4 odsto. Razlika između trenutne stope nezaposlenosti i 5,4 odsto je devet miliona Amerkanaca bez posla. Nisam ja rekao da će biti 5,4 odsto. To je bio predsjednikov plan, koji nije ostvaren. Rekao je da će do sada iznijeti plan za reformu medikera i socijalnog osiguranja zato što se, kako je naglasio, kreću ka bankrotstvu. Kazao je da će ih reformisati. Da će to biti urađeno. Nije čak ni iznio prijedlog u pogledu tog pitanja”, poručio je Romni.

Predsjednik je na napade uzvratio tvrdnjom da je ispunio većinu svojih obećanja.

Prije četiri godine sam saopštio američkom narodu, i vama, da ću smanjiti poreze za srednju klasu i to sam uradio. Saopštio sam da ću smanjiti poreze sa mala preduzeća i to sam i uradio. Saopštio sam da ću okončati rat u Iraku i to sam uradio. Saopštio sam da ćemo usmjeriti pažnju na one koji su nas u stvari napali 11. septembra i progonili smo lidere Al Kaide kao nikada do sada i Osama bin Laden je mrtav”, naglasio je Obama.

Kandidati su se takođe sukobili u pogledu planova za izvlačenje Sjedinjenih Država iz ekonomskih problema u naredne četiri godine. Obama je poručio Romniju da će njegov plan da zadrži poreske olakšice za bogate nanijeti štetu ekonomiji.

Guverneru, da vam je neko došao sa planom koji glasi: Želimo da potrošim 7 ili 8 hiljada milijardi dolara i to ćemo nadoknaditi, ali vam prije okončanja izbora ne možemo reći kako ćemo to uraditi” vi ne bi ste prihvatili tako sumnjiv posao i američki narod to ne bi trebalo da uradi, zato što računica nije dobra.”

Republikanski kandidat je međutim ustvrdio da bi njegov poreski plan doveo do rasta broja radnih mjesta i izbalansiranog budžeta.

“Naravno da je dobra. Bio sam na čelu kompanija 25 godina i balansirao sam budžet. Bio sam na čelu Olimpijskog komiteta i balansirao sam budžet. Bio sam guverner Masačusetsa i balansirao sam budžet četiri godine. Kada već govorimo o lošoj računici, šta je sa deficitom od četiri hiljade milijardi dolara?”

Raspravaljalo se i o imigraciji, napadu na američki konzulat u Libiji, te energetskoj politici zemlje. Guverner Romni naveo je da ne bi amnestirao ilegalne imigrante. Naglasio je da želi da sistem za legalnu imigraciju bude racionalizovan kako budući imigranti ne bi morali da angažuju advokate da bi emigrirali. Takođe se založio za davanje većeg broja zelenih karata dobro obučenim radnicima.

Predsjednik je odgovorio da radi sve što može kako bi poboljšao imigracioni sistem za one koji pokušavaju da uđu u zemlju legalnim putem. Obama je dodao da ne želi da proganja studente koji godinama žive u zemlji ili one koji su došli u Sjedinjene Države samo da bi prehranili porodice.

Kada je riječ o Libiji, Romni je optužio Obamu da mu je trebalo dvije nedelje da saopšti američkom narodu da je napad na konzulat u Bengaziju, u kojem je ubijen američki ambasador i još tri osobe, teroristički čin. Takođe je naveo da je predsjednik, umjesto da se fokusira na napad, nastavio sa predizbornom kampanjom.

“Još me više uznemirava da je, dan posle atentata na američkog ambasadora - što se dogodilo prvi put od 1976, da su ubijena četvorica Amerikanaca i kada se još uvek nije znalo šta se tačno dogodilo, predsednik otputovao za Las Vegas radi skupljanja izbornih donacija,” rekao je Romni.

Predsjednik je na to oštro reagovao.

“Nekoliko dana posle toga bio sam zajedno sa članovima ožalošćenih porodica u vazduhoplovnoj bazi Endrus na dočeku kovčega. Ideja da je neko iz mog tima - bilo državna sekretarka ili ambasadorka u Ujedinjenim nacijama ili neko drugi iz moje ekipe - nastojao da se igra politike ili da obmanjuje u trenutku kada smo izgubili četvoro naših ljud, vrlo je uvredljiva,” uzvratio je Obama.

U pogledu energetskih pitanja, republikanski predsjednički kandidat istakao je da je proizvodnja nafte i gasa na federalnoj zemlj smanjena zato što je Obamina administracija izdala manji broj dozvola. Obama je odbacio tu tvrdnju, navodeći da vlasnici dozvola nisu iskoristili mogućnosti za bušenje. Optužio je i Romnija da planira da dozvoli naftnim kompanijama da odlučuju o američkoj energetskoj politici.

Po oceni analitičara, predsednik je sinoć imao mnogo jači nastup nego u prvoj debati, što će ohrabiriti demokrate u jeku kampanje koja je prema najnovijim anketama izuzetno tijesna.
XS
SM
MD
LG