Linkovi

Oštra debata Bajdena i Rajana


Potpredsednik SAD Džo Bajden i republikanski potpredsednički kandidat Pol Rajan sede ispred moderatora debate Marte Radac tokom debate u Denvilu, Kentakiju.
Potpredsednik SAD Džo Bajden i republikanski potpredsednički kandidat Pol Rajan sede ispred moderatora debate Marte Radac tokom debate u Denvilu, Kentakiju.

Jedinu debatu američkih potpredsedničkih kandidata obeležila je žustra rasprava o nacionalnoj bezbednosti, ekonomskoj politici, zdravstvenoj zaštiti

Potpredsednički kandidati Džo Bajden i Pol Rajan sučelili su se večeras u prvoj i jedinoj debati, dok istraživanja pokazuju da američka izborna trka postaje sve neizvesnija.

Debatu, koja je održana na jednom malom koledžu u saveznoj državi Kentaki, obeležila je oštra rasprava o nacionalnoj bezbednosti, ekonomskoj politici, porezima i zdravstvenoj zaštiti.

Potpredsednik SAD zatražio je od republikanaca u Kongresu, uključujući i kongresmena Rajana, da se “sklone” i dopuste Obaminoj administraciji da popravi ekonomsku situaciju. Bajden je republikance okrivio za recesiju.

“Govore o ovoj velikoj recesiji kao o nečemu što je palo s neba. “O bože odakle je došla?”. Došla je od ovog čoveka koji je glasao da se troškovi dva rata stave na kreditnu karticu”, poručio je potpredsednik.
Republikanski kandidat uzvratio je podsećanjem da su predsednik Barak Obama i demokrate u Kongresu imale potpunu kontrolu 2008 koja im je omogućavala da urade sve što žele. Takođe je naglasio da je administracija saopštila Amerikancima da će, ukoliko se usvoji paket stimulativnih mera, biti zabeležen ekonomski rast od četiri odsto, ali da je on samo 1, 3 odsto.

Tokom rasprave o spoljnoj politici, Bajden je prošlomesečni napad u Bengaziju, u kojem je ubijen američki ambasador u Libiji, nazvao tragedijom i obećao da neće biti ponovljene bilo koje počinjene greške.

Pol Rajan je pak oštro napao Obaminu administraciju zbog neadekvatnih bezbednosnih mera u tom libijskom gradu i zato što joj je, kako je naveo, trebalo dve nedelje da prizna da je reč o terorističkom napadu.

“Naš ambasador u Parizu ima odred marinaca koji ga čuvaju. Zar odred marinaca ne bi trebalo da čuva našeg ambasadora u Bengaziju, mestu gdje smo znali da postoji naoružana ćelija Al Kaide”, zapitao je Rajan.

Potpredsednik je pak ustvrdio da predsednik nije bio obavešten da konzulat želi dodatno obezbeđenje. Kada je reč o Iranu, republikanski kandidat naglasio je da je islamska republika postala “drska” zato što administracija nema kredibilitet u pogledu pitanja iranskog nuklearnog programa. Uzvraćajući na kritike, Bajden je kazao da su Sjedinjene Države uvele Iranu najoštrije moguće sankcije.

Oštra rasprava vodila se i u pogledu povlačenja trupa iz Avganistana i situacije u Siriji. Potpredsednik je pozdravio saradnju Obamine administracije sa američkim saveznicima u pogledu vršenja pritiska na sirijskog predsednika da se povuče s položaja.

"Radimo ono što je potrebno kako bi identifikovali one snage koje će omogućiti stabilnu vladu, a ne izazvati regionalni rast sunita i šiita, nakon pada Bašara al Asada”, istakao je Bajden.

Njegov rival kazao je da je prošlo više od godine od kako je međunarodna zajednica počela da vrši pritisak, a Obama saopštio da bi sirijski predsjednik trebalo da ode. Rajan je dodao da bi administracija trebalo da ima bolji plan koji bi omogućio da se lakše identifikuju sirijski saveznici, ali da je umesto toga dozvolila pogibiju desetine hiljada ljudi i ulazak većeg broja stranih boraca u zemlju.

Debata je održana u svetlu rasta podrške republikanskom predsedničkom kandidatu Mitu Romniju nakon odlučnog nastupa tokom prošlonedeljne debate sa aktuelnim predsednikom.

Obama "ponosan" na Bajdena

Američki predsednik Barak Obama kaže da je veoma ponosan na potpredsednika Džozefa Bajdena posle sinoćnje debate sa republikanskim potpredsedničkim kandidatom Polom Rajanom.

Obama je debatu pratio uživo u svom predsedničkom avionu dok se vraćao sa mitinga koji je održao na Floridi. Sa novinarima je razgovarao pošto je njegov "Air Force One" sleteo u vojnu bazu Endrjuz u okolini Vašingtona: "Ne bih mogao da budem ponosniji na njega, mislim da je vrlo uspešno predstavio naša viđenja i da je do izražaja došla njegova strast da se postara da ekonomija nastavi da raste u korist srednje klase. Zaista sam veoma ponosan", poručio je Obama.

I Bela kuća i republikanski predsednički kandidat Mit Romni tvrde da je njihova strana ostvarila pobedu na sinoćnjoj debati potpredsedničkih kandidata u Kentakiju.

Portparol bele kuće Džej Karni rekao je da je potpredsednik Bajden bio "ubedljiv" i "upečatljiv" u verbalnom duelu sa republikanskim kongresmenom Polom Rajanom. Mit Romni je - govoreći na skupu u Virdžiniji, nastup svog partnera u kampanji, tokom debate, opisao kao "postojan" i "staložen".

Prva istraživanja javnog mnjenja o sinoćnjoj debati takođe imaju mešovite rezultate. Anteta TV mreže CNN pokazuje da 48 odsto ispitanika koji su gledali debatu smatra da je Rajan pobedio, dok 44 procenta prednost daje Bajdenu. Međutim, u anketi TV mreže CBS, polovina neopredeljnih birača veruje da je Bajden pobedio, svega 31 odsto daje prednost Rajanu, dok 19 procenata smatra da je debata završena bez jasnog pobednika.
XS
SM
MD
LG