Linkovi

Najvažniji govor Mita Romnija


Potpredsjednički kandidat Republikanske stranke Pol Rajan govori na konvenciji u Tampi, na Floridi
Potpredsjednički kandidat Republikanske stranke Pol Rajan govori na konvenciji u Tampi, na Floridi

Predsednički kandidat Republikanske stranke večeras će prihvatiti partijsku nominaciju u govoru koji će pratiti milioni Amerikanaca

Predsjednički kandidat Republikanske stranke Mit Romni večeras će na konvenciju u Tampi održati, kako mnogi ocjenjuju, najvažniji govor u svom životu i to pred miliononskom publikom.

Romni će iskoristiti obraćanje, u kojem će prihvatiti partijsku nominaciju, da se prije svega predstavi velikom broju birača i da pokuša da stekne prednost u izuzetno tijesnoj predizbornoj trci. Očekuje se i da će mu jedna od glavnih tema biti trenutna ekonomska situacija u SAD.

Potpredsjednički kandidat Republikanske stranke Pol Rajan, u sinoćnjem govoru u kojem je prihvatio partijsku nominaciju, obećao je preokret u Americi i kraj “izgovorima i praznoj priči”, uz oštre kritike na račun predsjednika Baraka Obame.

“Protekle četiri godine nije nedostajalo riječi u Bijeloj kući. Ono što međutim nedostaje je liderstvo u Bijeloj kući. Priča koju Obama priča, uvijek prebacujući krivicu na prethodnu administraciju, zastarijeva. Čovjek je preuzeo položaj prije gotovo četiri godine. Zar nije vrijeme da preuzme odogovornost?

U najznačajnijem govoru u svojoj političkoj karijeri, Rajan je poručio da vrijeme ističe za rješavanje fiskalnih problema zemlje, ali da Mit Romni i on to mogu da urade ukoliko pobijede u novembru.

"Nećemo izbjegavati teška pitanja-bićemo lideri. Nećemo provesti četiri godine prebacujući krivicu na druge-preuzećemo odgovornost. Posao koji nam predstoji biće težak. Taj period zahtijevaće najbolje napore svih nas, ali mi to možemo da uradimo. Zajedno, to možemo da uradimo”

Osim napada na Obamu, potpredsjednički kandidat najviše vremena je posvetio pitanjima kojima se do sada bavio, kao što su nacionalni dug, potrošnja, te reforma Medikera, zdravstvenog programa za starije Amerikance. U skladu sa sinoćnjim motom konvencije “Možemo da promijenimo”, obećao je rezultate.

“Prihvatam poziv svoje generacije da našoj djeci damo Ameriku koja je data nama, uz šanse za mlade i sigurnost za starije i znam da smo spremni. Naš kandidat je sigurno spreman. Cijeli život ga je pripremio za ovaj trenutak suočavanja sa ozbiljnim izazovima na ozbiljan način, bez izgovora i prazne priče. Nakon četiri godine lutanja, Americi je potreban preokret i čovjek za taj posao je Mit Romni."

Na konvenciji, na kojoj se spoljna politika do sinoć gotovo i nije pominjala, o američkoj ulozi u svijetu govorila je bivša državna sekretarka Kondoliza Rajs, kojoj je to bio svojevrstan povratak na političku scenu. Za razliku od većine govornika, Rajs nije direktno napadala predsjednika Baraka Obama, već se odlučila za indirektnu kritiku administracije. U govoru, koji je više puta pozdravljen ovacijama, upozorila je da je svijet haotično i opasno mjesto kada “prijatelji i neprijatelji ne znaju jasno i nedvosmisleno kakav je američki stav o pitanjima od globalnog značaja.”

“Sjedinjene Države ne smiju da oklijevaju kada je riječ o liderskoj poziciji. Ne možete biti lider iz pozadine. Mit Romni i Pol Rajan razumiju tu realnost- da su dobrobit na domaćem tlu i liderstvo u inostranstvu neodvojivi. Oni znaju šta treba uraditi”, poručila je Rajs.

Takođe je upozorila da se Amerika suočava sa velikim izazovima i na unurašnjem i na međunarodnom planu, koji ugrožavaju njenu nadmoć.

“Američki ideal je danas stvarno ugrožen. Ne postoji zemlja, čak ni sve snažnija Kina, koja može da nam naškodi više od nas samih, ukoliko ne obavimo zadatke koji su pred nama ovdje na našem tlu.”

Na spoljnopolitička pitanja se u svom obraćanju usredsredio i republikanski predsjednički kandidat na izborima 2008, senator Džon Mekejn, kritikujući Obamine poteze na međunarodnom planu. Mekejn je, između ostalog, optužio aktuelnog predsjednika da je prepustio sirijski narod okrutnoj i nepravednoj borbi, da nije podržao ni demonstrante koji su pokušali da zbace represivni režim u Iranu, te da nije vjeran američkim principima. Takođe je ustvrdio da su Sjedinjene Države, od kada je Obama preuzeo položaj, izgubile kredibilitet među ključnim saveznicima.

“Ne možemo da priuštimo da navedemo naše prijatelje i saveznike, od Latinske Amerike do Azije, Evrope do Bliskog istoka, a naročito u Izraelu- naciji pod stalnom prijetnjom-da sumnjaju u američko liderstvo. Ne možemo da priuštimo da damo vladama u Rusiji i Kini pravo da odlučuju o tome kako ćemo braniti naše interese i razvoj naših principa u svijetu.”

Konvenciju u Tampi obilježila su i dva incidenta povezana sa rasnim pitanjima. Organizatori su u utorak izbacili dva neimenovana učesnika nakon što su gađali kikirikijem kamermanku televizijske mreže CNN, inače Afroa-Amerikanku, uz opasku " ovako hranimo životinje". Organizatori su saopštili da je njihovo ponašanje neoprostivo i neprihvatljivo.

Kompanija "Yahoo News" juče je otpustila šefa biroa u Vašingtonu Dejvida Čalijana, nakon što je kazao kolegi, što se moglo čuti u programu, da su Romni i njegova supruga En "srećni da imaju zabavu dok se crnci dave", aludirajući na odluku Republikanske stranke da nastavi sa konvencijom, dok se Nju Orleans suočavao sa posledicama oluje Ajzak. Čalijan je kasnije uputio izvinjenje.
XS
SM
MD
LG