Linkovi

Super-utorak - ključni test za kandidate


Rezultati “super utorka”, dana kad se održava stranačko glasanje u 12 država, važni su za kandidate obe stranke, s obzirom da su u pitanju glasovi stotina delegata.

U Južnoj Karolini danas se održavaju primarni izbori, na kojima će demokrate birati između pretendenata Hilari Klinton i Bernija Sandersa - što će biti prvi pravi test za demokratske kandidate na jugu zemlje. Prema istraživanjima javnog mnjenja pred početak izbora, Klinton je vodila sa ubedljivih 50 odsto glasova onih koji su rekli da će izaći na izbore. U međuvremenu, učesnici predsedničke trke obe stranke takođe iščekuju kakvi će biti rezultati posle 1. marta, tzv. „super utorka“ kada će više od 12 država glasati na primarnim izborima i stranačkim skupovima.

Demokrata Hilari Klinton računa na glasove Afroamerikanaca u Južnoj Karolini, što predstavlja prvi test u demokratskoj trci, koji će uključiti veliki procenat glasova manjina.

“Takođe verujem da ako zajednički radimo na tome da omogućimo velike investicije za siromašnije zajednice i ako garantujemo pravdu i dostojanstvo za svakog Amerikanca, da će to i nama biti od koristi”.

Njen protivnik, Berni Sanders takođe pokušava da privuče glasove crnaca, uz pomoć slave ličnosti, poznatog glumca Denija Glovera.

Sanders je više fokusrian na predstojeći “super utorak” i izbore u Mizuriju i Oklahomi.

“Napali smo politički establišment, napali smo medijski establišment, naš zamah raste svaki dan”.

Rezultati “super utorka” važni su za kandidate obe stranke s obzirom da su u pitanju glasovi stotina delegata

Republikanski favorit Donald Tramp vodi u istraživanjima javnog mnjenja u nekoliko država, učesnica “super utorka” i nada se da će mu popularnost još više rasti posle nedavne pobede u Nevadi.

“Osvojili smo evangeliste, mlade, stare, visokoobrazovane, slabo obrazovane i ja obožavam te slabo obrazovane”.

Senator Marko Rubio nada se da će izbiti na mesto Trampovog glavnog protivnika.

“Postoji tvrdokorna većina republikanaca koja ne želi da Donald Tramp bude kandidat i dokle god su oni podeljeni, troje četvoro učesnika je dobro za Donalda. Ali to neće da se nastavi”.

Rubio međutim nastavlja da se bori protiv senatora iz Teksasa Teda Kruza, koji je u Nevadi dobio treće mesto.

“Jedina kampanja koja je pobedila Donalda Trampa i jedina kampanja koja može da pobedi Donalda Trampa jeste ova kampanja”.

Guverner Ohaja Džon Kejsik takođe vodi kampanju pred “super utorak”, kao i neurohirurg u penziji Ben Karson, mada su obojica daleko iza Trampa.

XS
SM
MD
LG