Linkovi

Mit Romni ušao u predsedničku trku


Bivši guvener Masačusetsa Mit Romni rukuje se sa gostima restorana Farm Boys za vreme posete Čepinu, gradu u Južnoj Karolini.

Bivši guvener Masačusetsa Mit Romni je najnoviji kandidat za republikansku predsedničku nominaciju. On se danas uključio u predsedničku trku, u nadi da će sprečiti predsednika Obamu da osvoji drugi mandat. Romni je svoju kampanju za Belu kuću 2012. započeo u severoistočnoj državi Nju Hempšir, poručivši pristalicama da je Obama „izneverio Ameriku“.

On je obećao da će njegovi prioriteti biti smanjenje vladinih troškova, ukidanje Obamine reforme sistema zdravstvene zaštite i otvaranje novih radnih mesta. To je drugi put da se Romni kandiduje za republikansku nominaciju. Prethodni put, 2008, pobedio ga je senator iz Arizone Džon Mekejn.

Romni se mesecima priprema za novu kampanju, a brojne ankete pokazuju da ima neznatno vodjstvo u odnosu na ostale republikanske kandidate, ali uz podršku svega oko 20 % birača svoje stranke, što znači da je trka za republikanskog kandidata veoma neizvesna.

Bivši predsednik Predstavničkog doma Njut Gingrič, kongresmen iz Teksasa Ron Pol i guvener iz Minesote Tim Polenti, takodje su objavili svoju kandidaturu. Bivša guvenerka Aljakse Sara Pejlin se još nije izjasnila da li će ući u trku. Ona je 2008. bila republikanski potpredsednički kandidat.

Mit Romni je bio guverner države Masačusets, gde je izdejstvovao sveobuhvatni zakon o zdravstvenoj zaštiti koji pokriva većinu stanovnika države. Taj zakon postao je model za nacionalni zakon o zdravstvenoj zaštiti, koji je imao podršku predsednika Obame, ali je usvojen tesnom većinom u Kongresu prošle godine.

Brojni republikanci protive se nacionalnom zakonu, jer se njime traži od većine gradjana da kupe zdravstveno osiguranje, što je ista odredba koju sadrži zakon Masačusetsa. Romni je bio prinudjen da brani svoju podršku zakonu Masačusetsa, ali napominje da ne podržava zakon o obaveznom osiguranju na nacionalnom nivou.

Romniju se pripisuju zasluge za uspeh Olimpijskih igara u Solt Lejk Sitiju 2002, kada je bio predsednik organizacionog odbora, iako su bile opterećene nizom afera. On je kasnije postao uspešan nezavisni investitor i osnivač konsultantske kompanije za menadžment.

U delu govora kojim je objavio nominaciju, Romni se koncentriše na spori oporavak američke ekonomije i troškove administracije koji su se, kako kaže, “oteli kontroli”. On kaže da su Amerikanci izabrali Obamu ne znajući kakav će da bude predsednik, ali sada mogu da sude o njemu na osnovu dela, umesto parola iz predizborne kampanje.
XS
SM
MD
LG