Linkovi

Političari zadovoljni Romnijevim izborom


Kandidati Republikanske stranke za predsednika i potpredsednika SAD, Mit Romni i Pol Rajan
Kandidati Republikanske stranke za predsednika i potpredsednika SAD, Mit Romni i Pol Rajan

I demokrate i republikanci izgleda da su zadovoljni izborom člana Predstavničkog doma iz Viskonsina Pola Rajana za potpredsedničkog kandidata

Republikanski predsednički kandidat, bivši guverner Masačusetsa Mit Romni, juče je vodio kampanju u saveznoj državi Severna Karolina, dok analitičari raspravljaju o razboritosti izbora njegovog potpredsedničkog kandidata.

Romni i Rajan su krenuli u obilazak četiri države koje se smatraju glavnim poprištem izborne bitke – Virdžiniju, Severnu Karolinu, Floridu i Ohajo – koje i analitičari smatraju ključnim za Romnijeve izglede za osvajanje Bele kuće u novembru. Pol Rajan je oduševljeno dočekan u Mursvilu, u Severnoj Karolini.

„Hoćemo li da pobedimo u Severnoj Karolini? Naravno da pobeđujemo!“

Romni je na mitingu rekao da će ekonomska politika koju predlažu on i Rajan da preokrene američku ekonomiju koja se bori sa teškoćama.

„Imam vest za vas. Vest je da će ova zemlja gromoglasno da se vrati na scenu.“

Natrag u Vašingtonu, politički analitičari i poznavaoci prilika, raspravljaju o tome kako bi izbor Pola Rajana mogao da utiče na Romnijeve šanse da postane predsednik. Izborni savetnik predsednika Baraka Obame, Dejvid Akselrod, izjavio je za televizijsku mrežu ABC da će Rajan verovatno biti štetan za Romnija, jer je kongresmen iz Viskonsina izvan glavnog toka američke politike.

„To je izbor koji treba da uzdrma najprodornije glasove u Repulikanskoj stranci, ali će on zabrinuti sve ostale – srednju klasu, starije, studente – zbog onoga što znaju o Rajanu. On je desničarski ideolog.“

Akselrod je rekao da bi Rajanov plan za kresanje federalnog budžeta potpuno uništio „Mediker“, popularni program zdravstvenog osiguranja za starije. Republikanci brane izbor Rajana i kažu da je on mlad, energičan političar, koji je u stanju da objasni neophodnost oštrog kresanja vladinih troškova, za koje se on i Romni zalažu.

Bivši guverner Minesote, Tim Polenti, bio je na spisku mogućih Romnijevih kandidata za potpredsednika. Kao gost televizijske mreže ABC, Polenti je rekao da će Rajan biti u stanju da objasni da je potrebna temeljna reorganizacija skupih programa socijalnog blagostanja.

„To je velika debata. To je važna debata. Ali za razliku od predsednika, oni su zaista voljni da vode, spremni su da preduzmu suštinske korake i iznesu specifične predloge na sto i mislim da će američka javnost to da poštuje i ceni.“

Republikanci se nadaju da će vest o izboru Pola Rajana da poboljša Romnijev status u anketama. Najnovija ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da predsednik Obama povećava vođstvo u nekoliko važnih država.
XS
SM
MD
LG