Linkovi

Klinton: Došli smo do istorijskog trenutka


Hilari Klinton, Njujork 7. jun 2016.
Hilari Klinton, Njujork 7. jun 2016.

Tačno osam godina od dana kada je zvanično priznala da ju je Barak Obama pobedio u trci za demokratsku predsedničku nominaciju, bivša državna sekretarka Hilari Klinton sinoć se pojavila u Bruklinu, kako bi proglasila da je sada ona verovatni predsednički kandidat svoje stranke na izborima 2016.

Posle višemesečne borbe sa neočekivano jakim izazivačem, senatorom iz Vermonta Bernijem Sandersom, Hilari Klinton je sinoć sebe proglasila pobednikom u trci za predsedničku nominaciju Demokratske stranke.

“Zahvaljujući vama došli smo do istorijskog trenutka... po prvi put naša zemlja će imati ženu kao predsedničkog kandidata jedne od dve vodeće stranke”, rekla je Klinton.

Hilari Klinton je osigurala neophodne delegate kako bi stekla nominaciju nekoliko sati ranije, posle pobede na primarnim izborima u Nju Džersiju, prvim od šest stranačkih izbora održanih juče širom Sjedinjenih Država.

Ona je takođe čestitala Sandersu, koji sebe opisuje kao “demokratskog socijalistu”, a čija je platforma za okončanje ekonomske nejednakosti i pružanje univerzalnog zdravstvenog osiguranja inspirisala milione birača posebno mladih Amerikanaca.

“Nema sumnje – senator Sanders i njegova kampanja i žustra debata koju smo vodili u vezi sa tim kako povećati plate, smanjiti nejednakost, povećati mogućnosti za napredovanje, bili su veoma dobri za Demokratsku stranku i Ameriku”, istakla je Klinton.

Uprkos istorijskom dostignuću Hilari Klinton, Sanders je obećao da će nastaviti “političku revoluciju”, tokom govora na izuzetno posećenom skupu u Los Anđelesu.

“Borićemo se žustro da ostvarimo pobedu na primarnim izborima u Vašingtonu. A potom ćemo prebaciti centar borbe za društvenu, ekonomsku, rasnu i ekološku pravdu u Filadelfiju, u Pensilvaniji”, poručio je Sanders.

S obzirom da se trka za nominaciju okončava, Hilari Klinton je sada u mogućnosti da usmeri pažnju na Trampa, bogatog biznismena i TV ličnost, koji je predmet kritike i demokrata i republikanaca zbog uvredljivih komentara o manjinama, posebno o američkom federalnom sudiji poreklom iz Meksika, koji je predsedavajući sudija u sporu koji se tiče jednog od Trampovih biznisa.

Tramp je branio sebe u jučerašnjem govoru, ali se nije direktno osvrnuo na tu kontroverzu.

“Moj cilj je uvek bio da zbližavam ljude, ali ako sam primoran da se borim za nešto do čega mi je zaista stalo, nikada neću odustati, niti će naša zemlja posustati”, rekao je Tramp.

Trka za Belu kuću 2016. nastaviće se na nacionalnim konvencijama dve stranke sledećeg meseca – Hilari Klinton će biti zvanično nominovana na demokratskoj konvenciji u Filadelfiji, dok će republikanci zvanično izabrati Trampa u Klivlendu.

XS
SM
MD
LG