Linkovi

Demokratska debata: Intenziviranje kampanje


Demokratska debata u Milvokiju, Viskonsin 11. februar 2016.
Demokratska debata u Milvokiju, Viskonsin 11. februar 2016.

Dvoje predsedničkih pretendenata demokratske stranke, Hilari Klinton i Berni Sanders u četvrtak su održali šestu debatu u Milvokiju u državi Viskonsin.

Ton debate je bio primetno intenzivniji, a dvoje pretendenata očigledno su nastojali da ulože više truda da bi pridobili podršku birača.

"Vrstu kritike koju je senator Sanders uputio našem predsedniku očekujem od republikanaca, a ne od nekog ko se takmiči za nominaciju demokratske stranke da bi nasledio predsednika Obamu", rekla je demokratski predsednički pretendent, Hilari Klinton.

"Gospodjo Klinton, to je nizak udarac. Jedan od nas dvoje takmičio se protiv predsednika Obame, a to nisam bio ja", odgovorio je demokratski predsednički pretendent, Berni Sanders.

Verbalni dueli dvoje demokrata su se intenzivirali posle ubedljive pobede senatora Sandersa na primarnim izborima u Nju Hempširu ranije ove nedelje.

I Klinton i Sanders su nastojali da pridobiju i podršku Afroamerikanaca uoči primarnih izbora u Južnoj Karolini gde se očekuje da će oni imati značajnu ulogu u izboru demokratskog kandidata.

"Ne možemo to više da guramo ispod tepiha. Moramo da se suočimo sa tim – afroamerička beba rodjena danas ima 25 odsto šanse da završi u zatvoru. To je zaista nečuveno", istakao je Sanders.

"Kada govorimo o reformi krivičnog pravosudja i okončanju ere masovnih zatvorskih kazni za Afroamerikance moramo da govorimo i o radnim mestima, obrazovanju, stanovanju i drugim načinima da se manjinskim zajednicama pomogne", poručila je Klinton.

Hilari Klinton je u četvrtak dobila važnu podršku Kongresnog crnačkog kokusa – grupe koja predstavlja sve afroameričke članove Kongresa. Medjutim, za sada je nemoguče predvideti da li će joj to doneti preko potrebnu pobedu na primarnim izborima u Južnoj Karolini 27. februara.

XS
SM
MD
LG