Linkovi

Borba za glasove žena


Dva dana posle predsedničke debate, u javnosti još odzvanja fraza republikanskog kandidata Mita Romnija o "fascikli punoj žena".

Dva dana posle predsedničke debate, u američkoj javnosti još odzvanja jedna fraza za koju je republikanski kandidat Mit Romni verovatno zažalio što ju je izgovorio. Ona se odnosila na njegov pristup jednakosti žena na radnom mestu.

Borba za ženske glasove mogla bi da bude ključ za pobedu na izborima 6. novembra. Ove nedelje, obe kampanje se energično bore da učvrste žensku podršku. Debata održana u utorak je u prvi plan izbacila ženska pitanja kao što su jednakost u platama i kontrola radjanja.

“Mislim da žene prave odredjeni kompromis sa obojicom kandidata. Mislim da se nikome, ni muškarcima ali posebno ženama, nije dopao negativni ton debate. Ženama je, više nego muškarcima, odbojno kada vide niske udarce”, kaže politička analitičarka Nikol Valas.

Jedan trenutak iz debate nastavlja da progoni Mita Romnija – a postao je i velika inspiracija u komičnim TV programima. Romni je opisivao svoj trud da uključi više žena u kabinet dok je bio guverner Masačusetsa.

“Išao sam do više ženskih grupa i rekao – pomozite nam da nadjemo ljude, i oni su nam doneli fascikle pune žena.”

Ta fraza – fascikle pune žena – juče je bila najčešće pretraživani izraz na Guglu, i laka meta za komičare.

On je rekao, citiram, “fascicle pune žena”. Njegova politika prema ženama je jasna –moramo da ih poredjamo po abecedi”, našalio se Džimi Kimel, voditelj popularnog noćnog komičnog programa.

Obama se sinoć u Ohaju osvrnuo na istu temu:

“Ne moramo da prikupimo gomilu fascikli da bismo pronašli kvalifikovane, talentovane žene.”

Medjutim, Romnijev tim tvrdi da se time odvraća pažnja od stvarnih pitanja – i da su žene birači veoma zabrinute zbog ekonomije.

“Predsednik je više puta upitan, u proteklih nekoliko debata, kako će pokrenuti ekonomiju, i on jednostavno nema odgovor nego samo ponavlja iste stvari.”

Juče je jedna nestranačka ženska organizacija u Masačusetsu saopštila da Romni nije tačno odgovorio na pitanje o zapošljavanju žena – navodeći da je ta grupa ponudila imena kvalifikovanih žena i Romniju i njegovom protivniku, pre nego što je Romni pobedio u toj državi, te da republikanski kandidat nema dobar učinak u svojoj biografiji kada je reč o zapošljavanju žena.
XS
SM
MD
LG