Linkovi

Konvencija počinje u znaku tropske oluje


Oluja sa jakim vetrovima i obilnom kišom već je zahvatila Ki vest, na Floridi
Oluja sa jakim vetrovima i obilnom kišom već je zahvatila Ki vest, na Floridi

Tropska oluja Ajzak ugrožava fokusiranje medija na nacionalnu konvenciju Republikanske stranke u Tampi, na Floridi

Tropska oluja Ajzak primorala je zvaničnike Republikanske stranke da, iz bezbjednosnih razloga, za dan odlože početak konvencije. Planirano je da se formalno sastanu u dva sata po lokalnom vremenu, a zatim odmah proglase pauzu u radu i sa planiranim aktivnostima nastave sjutra.

Oluja je sinoć pogodila južni dio Floride, izazavši poplave u pojedinim područjima. Stotine letova su otkazane, a škole zatvorene. Tampa je za sada pošteđena najgoreg. Očekuju se međutim snažni vjetrovi i obilne padavine, što je primoralo zvaničnike republikanske stranke da skrate konvenciju za dan.

“Iskombinovaćemo aktivnosti, planirane za prvi dan, sa programom narednih dana. Na primjer, današnja tema trebalo je da bude “možemo da uradimo bolje”, što je bila analiza neuspjele politike predsjednika Obame poslednje tri I po godine. Umjesto da posvetimo cijeli dan tome, ta tema će se provlačiti svakog dana do kraja konvencije”, rekao je portparol konvencije Kajl Dauni.

Oluja je uticala i na demonstracije protiv Romnija, u centru Tampe. Jedan od učesnika, Džon Penli, rekao je da je odziv manji od očekivanog.

“Jedan od razloga je to što su ljudi htjeli da vide kakvo će biti vrijeme. Čekaju da vide šta će se dogoditi, jer ne žele da dođu, a zatim da se odmah vrate zbog uragana ili veoma snažnog vjetra”, rekao je Panli.

Ajzak, se za to vrijeme, kreće ka zapadu, dobijajući sve više na snazi. Meteorlozi predviđaju da bi mogao da pogodi obalu Meksičkog zaliva kao uragan druge kategorije.

“Pozivam stanovnike Misisipija da prate lokalne medije I poštuju sva upozorenja I naredbe za evakuaciju, koje izdaju lokalni I državni zvaničnici”, rekao je guverner Misisipija Fil Brajant.

Samo nekoliko dana prije sedme godišnjice uragana Katrina, u Nju Orleansu je proglašeno vanredno stanje. Zvaničnici, kao što je guverner Luizijane Bobi Džindal, upozoravaju građane da budu spremni na sve.

“Pozivamo sve da budu na oprezu, prate vremenske uslove I slušaju upustva lokalnih zvaničnika”, rekao je Bobi Džindal.

Guverneri Luizijane i Alabame otkazali su učešće na republikanskoj konvenciji, kako bi se usredsredili na spasilačke napore. Ajzak bi trebalo da pređe na kopno između utorka i srijede, na vrhuncu republikanskih aktivnosti. To bi moglo da skrene pažnju medija sa nominacije Mita Romnija, s obzirom na to da će većina glavnih televizijskih stanica paralelno izvještavati o konvenciji i udaru oluje.

Centralni događaj planiran je za četvrtak kada će bivši guverner Masačusetsa, u govoru koji će na nacionalnim kanalima pratiti od 30 do 40 miliona ljudi, prihvatiti predsjedničku nominaciju. Dan ranije, to će učiniti njegov kandidat za potpredsjednika, kongresmen iz Viskonsina Pol Rajan.

U Tampi su se inače okupile hiljade delegata, dok bi konvenciju trebalo da prati i do 15 hiljada medijskih poslenika. Mjere obezbjeđenje su izuzetno oštre, dok je već uhapšena najmanje jedna osoba.
XS
SM
MD
LG