Linkovi

Negativni ton predizborne kampanje


U poslednjih nekoliko dana, kampanja Demokrate Baraka Obame i republikanskog rivala Mita Romnija postala je izrazito negativna.

Prema rezultatima najnovijeg ispitivanja javnog mnjenja, koje su zajednički sproveli Njujork tajms i TV mreža Si-bi-es (CBS), u predizbornoj trci između aktuelnog predsednika Baraka Obame i najverovatnijeg republikanskog kandidata, bivšeg guvernera Masačusetsa Mita Romnija, nijedan od kandidata nema značajnu prednost. Pored toga, kampanja je u poslednjih nekoliko dana postala izrazito negativna.

Predizborne kampanje američkog predsednika Baraka Obame i Mita Romnija, njegovog republikanskog rivala na novembarskim izborima, uglavnom se vode preko medija – kroz mnoštvo negativnih televizijskih spotova.

U jednom Obaminom spotu objašnjava se da su američke kompanije počele da izvoze poslove u inostranstvo, dok je Romni bio na čelu investicione firme, “Bejn kapital”.

Romnijeva kampanja odbacuje te optužbe i uzvraća napadom na Obamu.

Zbog svojevrsnog rata reklamnim spotovima u vezi sa poslovnim dokumentima Mita Romnija i zahteva da iznese u javnost detalje svojih privatnih finansija, verovatni republikanski kandidat je u defanzivi.

Zauzvrat, Romni pokušava da preusmeri dijalog na dokumenta o Obaminom suočavanju sa finansijskim teškoćama u zemlji, što je prema ispitivanju javnog mnjenja, predsednikova slaba tačka.

“Njegov prioritet nije da stvori poslove za vas. Njegov prioritet je da zadrži svoj posao i zato će ga izgubiti”.

Američki predsednik takođe pokušava da inspiriše svoje pristalice.

“Obećavam vam da ćemo završiti ono što smo počeli 2008. Nećemo ići unazad. Ići ćemo napred i pobedićemo na ovim izborima”.

Obamina predizborna kampanja želi da zadrži Mita Romnija i njegovu prošlost u centru pažnje, kaže Piter Braun iz Instituta Kvinipijak.

“To je trka da se američkim glasačima objasni ko je Mit Romni i to je trka između Obaminih ljudi, koji ga definišu kao negativca, i Romnijevog tima, koji ga predstavljaju kao pozitivca. Kampanja koja najbolje definiše Mita Romnija će pobediti”.

S obzirom na slabo stanje privrede, Obama nema mnogo izbora osim da krene u ofanzivu, smatra analitičar Čarli Kuk.

“On praktično mora da diskredituje i diskvalifikuje Romnija kako bi pobedio, jer ko god da je predsednik Amerike u ovakvoj ekonomiji, bilo bi mu vrlo teško da opstane”.

Romnijeva sledeća velika odluka biće izbor potpredsedničkog kandidata. Za sada se spekuliše da bi to najverovatnije mogli da budu senator Rob Portman iz Ohaja ili bivši guverner Minesote Tim Polenti
XS
SM
MD
LG