Linkovi

Liberalni senator ulazi u predsedničku trku


Luiberalni senator Berni Sanders ulazi u trku za predsednika na izborima 2016.
Luiberalni senator Berni Sanders ulazi u trku za predsednika na izborima 2016.

Američki senator Berni Sanders iz severoistočne države Vermont je zvanično objavio da će se uključiti u trku za predsedničkog kandidata Demokratske stranke na izborima 2016.

Sanders je to saopštio danas na konferenciji za štampu ispred zgrade Kapitola. U svojoj izjavi on je obećao da će voditi čistu, pozitivnu kampanju fokusiranu na glavna pitanja:

“Nikada u životu nisam snimio negativni oglas” istakao je Sanders i dodao da je vodio brojne kampanje i da će narod Vermonta potvrditi da je to tačno. Takodje je istakao da mrzi poluminutne, ružne, negativne oglase, i da veruje da su izbori u demokratskim zemljama ozbiljne debate o ozbiljnim pitanjima, a ne političko tračanje niti pretvaranje kampanje u TV sapunicu. “Nije u pitanju”, zaključio je novi kandidat, “bejzbol utakmica već debata o gorućim pitanjima sa kojima je suočen američki narod.

Sanders, koji ima 73 godine, i koji sebe opisuje kao socijalistu naveo je nejednakost izmedju bogatih i siromašnih, finansiranje izbornih kampanja, klimatske promene i obnovljive, održive energetske izvore kao glavna pitanja na kojima će fokusirati svoju kampanju.

Sanders je registrovan kao nezavisni senator, ali je član senatskog demokratskog kokusa od kako je izabran 2006.

Kao i senatorka iz Masačusetsa Elizabet Voren, Sanders je postao favorit levog krila Demokratske stranke zbog stavova o nejednakosti plata, jačanju Fonda za socijalno staranje, uvodjenja oštrijih regulativa na Vol Stritu i protivljenja sporazumima o slobodnoj trgovini, uključujući transpacifičko partnerstvo o kojem trenutno pregovara predsednik Barak Obama.

Smatra se kako je malo verovatno da će Sanders moći da pobedi bivšu državnu sekretarku Hilari Klinton, za sada jedinog drugog kandidata za nominaciju Demokratske stranke, ali bi njegov ulazak u trku mogao da primora Hilari Klinton da usvoji gledista slična Sandersovim.

XS
SM
MD
LG