Linkovi

Republikanci u kampanji


Republikanski predsednički pretendenti Mit Romni i Njut Gingrič
Republikanski predsednički pretendenti Mit Romni i Njut Gingrič

Pretendenti na predsedničku nominaciju Republikanske stranke nastavljaju kampanju u Ajovi, pet dana pre zvaničnog početka izbornog procesa u pomenutoj saveznoj državi.

Prema poslednjim anketama, ponovo je došlo do promene kada je reč o tome koji kandidat uživa najveće poverenje, pošto se bivši guverner Masačusetsa Mit Romni vratio na vrh, dok je kongresmen iz Teksasa Ron Pol na drugom mestu.

Romni trenutno autobusom putuje kroz centralnu američku državu, dok Pol organizuje javne skupove pred takozvane "kokuse", koji su zakazani za 3. januar. Podršku birača u Ajovi traže i preostali reopublikanski pretendenti bivši predsednik Predstavničkog doma Njut Gingrič, nekadašnji senator Rik Santorum, guverner Teksasa Rik Peri i članica Predstavničkog doma Mišel Bakman.

Iznenađujući napredak u psolednjem istraživanju javnog mnjenja pokazo je Santorum, koji je utrostručio poverenje birača i popeo se na treće mesto u Ajovi. prema istoj anketi, Romnija i Pola deli svega nekoliko procenata, dok u drugoj državi u kojoj se glasa - Nju Hempširu, bivši guverner Masačusetsa ima veliku prednost sa ukupno 44 odsto, dok je Pol ponovo drugi. U obe države naglo je pao Gingrič, koga su negativni reklamni spotovi ostalih pretendenata spustili na četvrto mesto u Ajovi i treće u Nju Hempširu.

XS
SM
MD
LG