Linkovi

Mit Romni odneo dve pobede


Republikanski rpedsednički pretendent nakon pobede u Mejnu
Republikanski rpedsednički pretendent nakon pobede u Mejnu

Trka Republikanske partije u kojoj treba da se pronađe osoba koja će se suprotstaviti predsedniku Baraku Obami na predsedničkim iozborima u novembru, juče je postala nešto jasnija, s obzirom da je predvodnik trke, Mit Romni, potigao dve pobede.

Prvo je pobedio na konvenciji konzervativnih republikanskih aktivista u državi Vašington, gde je osvojio 38 odsto glasova, da bi potom odneo pobedu i na stranačkim skupovima u Mejnu, gde je osvojio 39 odsto glasova. Oba nadmetanja nisu obavezujuća i ne donose delegatske glasove. „Želim da budem vaš kandidat.

Želim da pobedim predsednika Obamu i verujem da mogu“, rekao je Romni. Na glasanju u Vašingtonu, drugi je bio bivši senator iz Pensilvanije Nik Santorum sa 31 odsto glasova, bivši predsednik Predstavničkog doma Njut Gingrič je osvojio 15 odsto, a kongresmen iz Teksasa Ron Pol 12 odsto.

Santorum, socijalni konzervativac, izgledalo je da će ozbiljno ugroziti Romnija posle pobeda u tri džrave prošlog utorka. Ti porazi su doveli u prvi plan Romnijevu borbu da zadobije podršku konzervativne republikanske baze. Republikanske predsedničke pretendente do kraja meseca očekuju primarni izbori u Arizoni i Mičigenu.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG