Linkovi

Nacionalna garda rasporedjena u Fergusonu


Demonstracije u Fergusonu u saveznoj državi Mizuri traju danima
Demonstracije u Fergusonu u saveznoj državi Mizuri traju danima

Guverner države Mizuri naredio je da se posle višednevnih nasilnih protesta u Fergusonu razmeste jedinice nacionalne garde dok je predsednik Obama najavio da će sekretar za pravosudje Erik Holder posetiti taj grad.

Predsednik Barak Obama je danas saopštio da će sekretar za pravosudje Erik Holder posetiti Ferguson da bi dobio najnovije informacije o federalnoj istrazi incidenta u kojem je beli policajac ubio nenaoružanoog crnog tinejdžera 9. avgusta

Obama je na konferenciji za novinare u Beloj kući rekao da je većina demonstranata Fergusonu protestovala mirno, ali je apelovao na "malu manjinu" da ne dozvoli da je "gnev navede na pljačkanje ili upotrebu vatrenog oružja za napade na policiju". On je dodao da će takve akcije samo pojačati tenzije i haos i potkopati pravdu pre nego mšto će je unaprediti. Predsednik je takodje rekao da nema opravdanja za upotrebu prekomerne sile od strane policije ili za bilo koju akciju kojom se uskraćuje pravo na mirno protestovanje

U medjuvremenu, policijski čas u Fergusonu je ukinut pošto je guverner države Mizuri Džej Nikson naredio da se u tom gradu razmeste jedinice nacionalne garde posle višednevnih nasilnih protesta koji su počeli kad je beli policajac ubio nenaoružanog afroameričkog tinejdžera, 18-godišnjeg Majkla Brauna.

Ranije danas advokati porodice Braun izjavili su da preliminarni rezultati nove obdukcije pokazuju da je on pokušavao da se preda kada je beli policajac pucao u njega i ubio ga 9. avgusta u državi Mizuri. Oni su izjavili da su zatražili nezavisnu obdukciju zato što detalji smrtonosnog incidenta od 9. avgusta i dalje nisu jasni.

Advokat Bendžamin Kramp rekao je da su preliminarni rezultati obdukcije, koju su obavila dvojica medicinskih eksperata, doktor Majkl Bejden i Šon Parsels, pokazali sa koliko metaka je Majkl Braun bio pogodjen:

“Ono što smo saznali iz preliminarnog - za sada još veoma preliminarnog izveštaja, jeste da je bilo ispaljeno najmanje šest metaka - možda i više, ali najmanje šest.”

Advokati porodice ubijenog tinejdžera izjavili su da njegove prostrelne rane potvrdjuju ono što su tvrdili očevici - da je Braun želeo da se preda kada je policajac Deren Vilson pucao u njega.

Doktor Bejden je rekao novinarima da je od šest metaka koji su pogodili Brauna poslednji bio kritičan:

“Rane od prethodnih metaka mogao je da preživi, ali poslednji metak pogodio ga je u gornji deo glave i prošao kroz mozak.”

Za sada protiv policajca Vilsona nije podignuta optužnica.

XS
SM
MD
LG