Linkovi

Američke trupe u istočnoj Evropi?


Američke trupe iz 5. bataljona 7. puka za vazdušnu odbranu na martovskim vežbama u Poljskoj

Poljska je danas saopštila da pregovara sa Sjedinjenim Državama o stalnomm stacioniranju teškog američkog naoružanja na svojoj teritoriji,

To je deo plana koji Sjedinjene Države razmatraju kako bi pojačale svoje prisustvo u istočnoevropskim i baltičkim državama kako bi se predupredila moguća ruska agresija.

Ministar odbrane Poljske Tomaš Šjemonjak je rekao da bi taj plan obuhvatio stacioniranje borbenih tenkova i druge opreme u Poljskoj. On je dodao da je o tom planu prošlog meseca razgovarao sa američkim zvaničnicima i da su mu pružena uveravanja da će odluka biti doneta uskoro.

U medjuvremenu, litvanski premijer Algirdal Butkevicius je danas potvrdio da njegova zemlja vodi razgovore sa Vašingtonom o stacioniranju teškog naoružanja. On je ukazao da je Litvaniji veoma važno da bezbednost naroda bude osigurana.Juče su inače NATO trupe sa teškom vojnom opremom učestvovale u pomorskim vežbama u južnoj Švedskoj.

Ukoliko američki sekretar za odbranu Aš Karter i predsednik Barak Obama odobre pomenuti plan, Sjedinjene Države bi stacionirale borbena vozila i čak 5.000 vojnika u Bugarskoj, Estoniji, Letoniji, Litvaniji, Rumuniji, Poljskoj i evenutalno Madjarskoj, koje su sve svojevremeno bile deo sovjetske uticajne sfere. To bi bio prvi put da je zabeleženo takvo vojno prisustvo Sjedinjenih Država u regionu od kraja Hladnog rata.

XS
SM
MD
LG