Linkovi

Susret Obama - Šarif


Pakistanski premijer Navaz Šarif i predsednik Barak Obama prilikom susreta u Beloj kući, 22. oktobra 2015.
Pakistanski premijer Navaz Šarif i predsednik Barak Obama prilikom susreta u Beloj kući, 22. oktobra 2015.

Predsednik Barak Obama sastao se danas sa premijerom Pakistana Navazom Šarifom u Beloj Kući ističući da želi da poboljša veze Sjedinjenih Država sa njegovom zemljom.

Obama je rekao da su snažni pakistansko-američki odnosi pomogli u razvoju jakih međuljudskih veza između dve zemlje. Pakistanski premijer Šarif takodje je naglasio čvrstinu bilateralnih veza, ističući da one postoje već više od 70 godina i da će se on zalagati za njihovo dalje jačanje i učvršćivanje.

Očekuje se da će Obama izvršiti pritisak na Šarifa da posreduje u obnavljanju pregovora između vlade u Kabulu i avganistanskog Talibana. Veruje se da će Obamina administracija takodje vršiti pritisak na Islamabad da zaoštri stav prema drugim radikalnim islamskim grupama poput mreže Hakani, čije je sedište u Pakistanu, kao i da ograniči svoj nuklearni arsenal.

U najnovijem izdanju Biltena atomskh naučnika navodi se da bi Pakistan u narednih deset godina mogao da poveća svoj nuklearni arsenal sa, koliko se sada procenjuuje, 130 na 250 bojevih glava, što bi tu zemlju učinilo petom nuklearnom silom u svetu posle SAD, Rusije, Kine i Francuske.

XS
SM
MD
LG