Linkovi

SAD: Pakistan da oslobodi diplomatu


Službenik američkog konzulata u Pakistanu Rejmond Dejvis u pratnji policije napušta sud u Lahoreu

Sjedinjene Američke Države zahtevaju momentalno osobađanje svog diplomate koji je uhapšen u vezi sa ubistvom dvojice pakistanskih državljana.

Sjedinjene Države tvrde da Rejmond Dejvis, kao diplomata, ima imunitet i da je ilegalno pritvoren u Lahoreu. Američki zvaničnici prethodno nisu identifikovali Dejvisa, niti razjasnili njegov diplomatski status. U jučerašnjem saopštenju ambasade u Islamabadu nije se pominjalo njegovo ime, a opisan je samo kao "službenik" američkog konzulata.

Dejvis se juče pojavio na sudu pod optužbom za dvostruko ubistvo, dan pošto je iz vaternog oružija ubio dvojicu Pakistanaca, u - kako sam kaže - samooodbrani. Sudija je u četvrtak naredio da američki zvaničnik ostane u pritvoru šest dana dok policija nastavlja sa istragom.

Pakistanske vlasti saopštile su da je čovek policiji rekao da je podizao novac iz bankomata i zaustavio se na semaforu, kada su dvojica ljudi na motociklu pucala na njegovo vozilo. Vlasti kažu da je Amerikanac uzvratio vatru i pozvao drugu grupu svojih sunariodnika. Obojica navodnih napadača podlegla su ranama u bolnici.

Pakistanska policija u međuvremenu je saopštila da je najmanje osam ljudi, među kojima i četiri policajca, ranjeno u napadu automobilom bombom, čija je meta bio komandant policije u gradu Kveta, na jugu zemlje. Bomba je eksplodirala u blizini vozila kojim se prevozio Šaban Ali, koji je prošao bez povrede. Niko još nije preuzeo odgovornost za napad.

XS
SM
MD
LG