Linkovi

Vojna pomoć Pakistanu


Državna sekretarka i pakistanski šef diplomatije uoči početka američko-pakistanskog dijaloga u Vašingtonu
Državna sekretarka i pakistanski šef diplomatije uoči početka američko-pakistanskog dijaloga u Vašingtonu

Administracija predsednika Obame obećala je da će zatražiti 2 milijarde dolara vojne pomoći kao pomoć Pakistanu za borbu protiv ekstremista.

Državna sekretarka Hilari Klinton saopštila je petogodišnji plan pomoći danas u Vašingtonu na kraju najnovije runde strateškog dijaloga izmedju zvaničnika dve zemlje. Klinton je rekla da će administracija zatražiti od Kongresa da odobri tu pomoć, koja bi trebalo da bude upućena izmedju 2012. i 2016. godine.

Vojna pomoć će biti dopuna 7 i po milijardi dolara civilne pomoći koju je administracija već odobrila Pakistanu. Sekretarka Klinton je naglasila da Sjedinjene Države, kako je rekla, nemaju većeg partnera od Pakistana kada je reč o borbi protiv terorizma i ekstremista koji predstavljaju pretnju za obe zemlje.

Pakistanski ministar inostranih poslova Šah Mehmed Kureši odbacio je kritike da Pakistan nije u potpunosti posvećen borbi protiv terorizma, podsetivši da je veliki broj pakistanskih civila i pripadnika snaga bezbednosti izgubio život u borbi protiv ekstremizma.

XS
SM
MD
LG