Linkovi

Paneta podržao generala Alena


Američki sekretar za odbranu, Lion Paneta, izjavio je da je i „dalje uveren“ da general Džon Alen treba da ostane komandant američkih snaga u Avganistanu,

Američki sekretar za odbranu, Lion Paneta, izjavio je da je i „dalje uveren“ da general Džon Alen treba da ostane komandant američkih snaga u Avganistanu, uprkos njegovoj vezi sa skandalom koji je prisilio direktora Centralne obaveštajne agencije Dejvida Petreusa da podnese ostavku.

Paneta je o tome prvi put govorio danas u Australiji, gde učestvuje na bilateralnim razgovorima o strateškoj saradnji. Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa državniom sekretarkom Hilari Klinton, Paneta je rekao da niko ne bi unapred trebalo da iznosi sumnje u generala Alena.

„Niko ne bi trebalo da donosi preuranjene zaključke. General Alen izuzetno vodi koalicione snage u Avganistanu. On svakako i dalje uživa moje poverenje da vodi naše snage i nastavi da se bori. Ali njegova nominacija je odložena iz predostrožnosti, dok ne ispitamo činjenice. Što ćemo i uraditi.“

Državna sekretarka Hilari Klinton je rekla da je general Alen istaknuti Marinac i komandant koji je važan učesnik misije NATO-a u Avganistanu. Sekretarijat za odbranu je pokrenuo internu istragu protiv generala Alena, pošto je Federalni istražni biro otkrio 20 do 30 hiljada stranica njegove prepiske sa Džil Keli. Ona se požalila FBI-u da dobija preteće elektronske poruke od žene sa kojom je general Petreus imao vanbračnu vezu, autorke njegove biografije Pole Broudvel. To je na posletku dovelo do ostavke direktora Centralne obaveštajne agencije.
Predsednik Barak Obama je juče zamrznuo imenovanje generala Alena na položaj u NATO-u. Ali portparol Bele kuće Džej Karni je novinarima rekao da i predsednik Obama nastavlja da veruje generalu Alenu i ima vrlo visoko mišljenje o njemu i njegovom služenju zemlji.
XS
SM
MD
LG