Linkovi

Bela kuća poslala oštro pismo BP-u


Već četvrti dan, poklopac postavljen na oštećenu naftnu bušotinu ublažava postojeću krizu u Meksičkom zalivu. Međutim, novo tehničko rešenje je stvorilo i nove tenzije između britanske petrolejske kompanije i Obamine administracije koja tvrdi da je BP o svojim poduhvatima ne obaveštava na vreme.

Tri meseca od eksplozije na naftnoj platformi u Meksičkom zalivu dogodilo se sve što je moglo da se dogodi – od katastrofalnog izlivanja nafte do izbijanja mehurića.

Međutim, Obamina administracije je nezadovoljna informacijama koje stižu od BP-ja o tome šta se događa sa oštećenom naftnom bušotonom iz koje, kako neki zvaničnici misle, možda curi metan. Američka administracija je preduzela novi korak i uputila oštro pismo britanskom gigantu u kojem zahteva da je u slučaju novog izlivanja o tome obavesti u roku od četiri sata.

Frustrirani smo. Žitelji Zaliva su frustrirani. Ovde se ne radi o tome ko se sa kim slaže ili ko koga voli. Posao treba završiti, a ako je potrebno BP- ju slati oštra pisma, onda ćemo ih slati”, izjavila je Kerol Brauner, savetnica Bele kuće za energetiku.

Admiral Ted Alen je zvanično zatražio da bude što pre pismeno obavešten o postupku otvaranja prigušnog ventila, bez oštećenja glavne bušotine u slučaju da se potvrde izveštaji o curenju ugljovodonika pored glavnog izvora.

“Otvaranjem prigušnog ventila olakšao bi se pritisak u glavnoj bušotini, što bi omogućilo BP-u da izvlači naftu do brodova na površini”, objašnjava kontra-admiral Pol Zukfanf.

I dok BP planira kako da zaustavi i ispita misteriozne mehuriće, milioni ljudi širom Meksičkog zaliva prate situaciju i čekaju.

Ukoliko vlada bude zahtevala da BP otvori poklopac na glavnom izvoru, kompanija upozorava da će nafta tri dana ponovo slobodno isticati u Meksički zaliv, sve dok ne bude postavljen sistem za njeno odvođenje do brodova na površini.


XS
SM
MD
LG