Linkovi

BP potrošio 2 milijarde dolara


Naftna kompanija Britiš petroleum je saopštila da je potrošila dve milijarde dolara na suzbijanje posledica masovnog izlivanja nafte u Meksičkom zalivu.

U današnjem saopštenju, britanska energetska kompanija navodi da dosadašnji troškovi obuhvataju sadašnje pokušaje ograničenja izlivanja, izgradnju nove bušotine za smanjenje pritiska, federalne troškove i obeštećenje pojedinaca i firmi.

Pošto je Britiš petroleum prošle nedelje pristao da osnuje fond u vrednosti od 20 milijardi dolara za isplatu nadoknade za gubitke, kompanija je danas saopštila da je do sada, na osnovu 32 hiljade zahteva, isplatila 105 miliona dolara.

Izvršni direktor Britiš petroleuma, Toni Hejvard, namerava da otputuje u Rusiju da bi uverio ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva da britanski naftni gigant nije stigao do ivice finansijskog kolapsa. Londonski list Fajnenšal tajms u današnjem izdanju izveštava da će se Hejvard sastati sa Medevedevom da bi mu pružio uveravanja da BiPi može da podnese cenu izlivanja nafte u Meksičkom zalivu.

Admiral Obalske straže Ted Alen je danas izjavio da se izgradnja pomoćnih bušotina, koje treba da zaustave isticanje nafte u more, odvija brže nego što je planirano. On je rekao da iz oštećene bušotine dnevno kulja 60 hiljada barela nafte, mada preciznija cifra neće biti.


XS
SM
MD
LG