Linkovi

BP se nada da će zaustaviti izlivanje


Posle 45 dana izlivanja nafte u Meksičkom zalivu, danas je načinjen pozitivan korak, izjavili su predstavnici kompanije "Britiš petroleum“, objasnivši da su uspeli da odseku deo oštećene cevi pomoću podvodnih robota sa električnim testerama i ogromnim makazama. Sada, medjutim, predstoji teži deo posla – postavljanje levkastog objekta na cev iz koje ističe nafta.

Prema saopštenju iz Bele kuće, američki predsednik Barak Obama će sutra ponovo posetiti Meksički zaliv, kako bi se lično uverio da se ulažu svi napori za zaustavljanje širenja naftne mrlje.

Na redovnoj konferenciji za novinare, admiral američke Nacionalne garde, Ted Alen, rekao je da su inženjeri kompanije BP uspeli da preseku deo cevi i da će nafta i gas uskoro početi da se odpremaju do tankera na površini okeana. Medjutim upozorio je da sledeći korak neće biti lak.

"To nije precizan rez, tako da levkasti objekat koji ćemo postaviti preko njega neće u potpunosti da prijanja uz cev, što će možda da izazove dodatno neplanirano izlivanje nafte u okean", rekao je Alen.

Ali pored toga što admiral Alen uspeh presecanja oštećene cevi naziva "pozitivnim korakom“, dugotrajno rešenje za zaustavljanje izlivanja nafte, koje je od aprila odnelo trećinu tržišne vrednosti kompanije BP, jeste izgradnja nove bušotine koja će preuzeti funkcije stare na kojoj se dogodila eksplozija. Izgradnja nove bušotine, medjutim, neće biti završena pre avgusta.

Izvršni direktor "Britiš petroleuma“ Toni Hejvord priznao je da njegova kompanija nije bila spremna na podvodno izlivanje nafte, rekavši listu "Fajnenšl tajms" da BP "nije imao alat koji bi trebalo da postoji u svakoj radionici“. U medjuvremenu, pokrenuta je i reklamna kampanja BP-a na televiziji.

Za to vreme, ostrvo Dofin u Alabami je najnoviji u nizu delova Meksičkog zaliva koji osećaju posledice šestonedeljnog izlivanja nafte, koja je do sada mahom pogodila obalu Luizijane. Ekipe za čišćenje obale pronašle su katran i na plažama koje su inače besprekorno čiste.

"Jedan od razloga što smo došli čak ovde, je da još jedom vidimo plažu pre nego što bude potpuno uništena. Za mene je ovo katastrofa. Živim u Koloradu i radim u industriji nafte i gasa, tako da je ovo za mene poseban udarac u pogledu toga šta radim i šta se dogadja sa našim okeanima i plažama“, rekao je turista iz Kolorada, Kris Buk.

Naftna mrlja je pored ekološke i ekonomske tragedije duž obale Meksičkog zaliva, nanela štetu i predsedniku Obami, koga sve više kritikuju da je previše pasivan i da sporo reaguje na ekološku katastrofu ovih razmera.

XS
SM
MD
LG