Linkovi

Posledice sankcija na Iran


Analitičari smatraju da su sankcije zbog nukleranog programa zemlje, teško pogodile iransku ekonomiju
Analitičari smatraju da su sankcije zbog nukleranog programa zemlje, teško pogodile iransku ekonomiju

Funkcioneri administracije predsednika Obame juče su na kongresnom pretresu saopštili da ekonomske sankcije imaju uticaj na Iran i da medjunarodna zajednica smanjuje trgovinske veze sa Iranom. Istovremeno, zvaničnik američke administraijce rekao je grupi eksperata da su Sjedinjene Države i dalje veoma zainteresovane za kontakte sa Iranom.

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je izjavio da je spreman da naredne nedelje razgovara sa grupom u kojoj će se naći i predstavnici Sjedinjenih Država, Kine i Rusije, koju će predvoditi evropska predstavnica Ketrin Ešton. Dve strane treba da se sastanu u ponedeljak i utorak u Ženevi, u Švajcarskoj, gde su se prethodni put sastale pre više od godine. Na dnevnom redu je iranski nuklearni program, mada je Ahmadinedžad obećao da neće popustiti i pristati na ograničavanje nuklearnog programa svoje zemlje.

Američki stručnjak za Iran, Džejms Dobins iz Korporacije "Rend" kaže da većina Iranaca podržava svog predsednika.

"Ankete ukazuju da većina Iranaca verovatno podržava ideju o nuklearnom oružju na osnovu toga što većina njihovih suseda ima nuklearno oružje. Pakistan i Indija ga imaju, baš kao i Sjedinjene Države i Rusija. Zbog čega bi onda Iranu, važnoj sili u regionu, ono bilo uskraćeno“, objašnjava Dobins.

Medjutim, čak i susede Irana alarmiraju nuklearne ambicije Teherana, što pokazuju i objavljene diplomatske depeše arapskih lidera, koji traže od Sjedinjenih Država vojnu pomoć za obuzdavanje Irana.

"To curenje informacija nije u svakoj varijanti loša stvar. To je jedan od načina na koji Iran prima poruku da zemlje u regionu traže zaštitu Sjedinjenih Država i drugih. Iran ne želi da mi imamo tako obimno prisustvo u regionu”, smatra predsednica Centra "Stimson", Elen Lejpson.

Ona se zalaže za diplomatsku, pre vojne akcije. Sa tim je saglasan i savetnik za nacionalnu bezbednost u Beloj kući, Denis Ros, koji podseća da se predsednik Obama već dugo zalaže za direktne pregovore sa Iranom.

"Ako neko drugi trideset godina tumači Irancima vašu politiku i iransku vama, to nije dobar recept ako pokušavate da promenite stvari, tako da želimo da se uključimo i stvorimo mogućnost direktnog dogovaranja s Irancima", kaže Ros.

To nas ponovo vraća na razgovore u Švajcarskoj. Evo šta kaže Elen Lejpson.

"Iranci se možda nadaju da bi sankcije, ako budu delovali veoma kooperativno na razgovorima, mogle biti ublažene ili ukinute.“

Sankcije su teško pogodile Iran. Analitičari tvrde da je iranska ekonomija u veoma lošem stanju.

Stjuart Livej, državni podsekretar za finansijske obaveštajne poslove, u sredu je svedočio u Kongresu.

"Ukupni efekat sankcija je sve veća izolovanost Irana od medjunarodnog finansijskog sistema. Iranu je praktično onemogućen pristup finansijskim službama uglednih banaka. Teheranu je sve teže da sprovodi važne transakcije u dolarima i evrima", rekao je Livej američkom Kongresu.

Stručnjaci kažu da su ove sankcije doprinele starenju energetske infrastrukture i osakatile finansijski sektor Irana. Eksperti nazivaju ta dva sektora središnjom ekonomijom, čije stanje ne može da se ignoriše.

XS
SM
MD
LG