Linkovi

Sahrana žrtava masakra u Konektikatu


Predsednik Obama je na sinoćnjem međuverskom bdenju u Njutaunu pročitao imena žrtava, naglasivši da Sjedinjene Države ne ulažu dovoljno napora da zaštite svoju decu

U Sjedinjenim Državama danas su sahranjeni šestogodišnji dečaci Noa Pozner i Džek Pinto, žrtve prošlonedeljne pucnjave u školi u saveznoj državi Konektikat, u kojoj je ubijeno 20 dece i šest žena. Američki predsednik kazao je sinoć stanovnicima Njutauna da Sjedinjene Države moraju da urade mnogo više da bi zaštitile svoju djecu. Predsednik je na sinoćnoj zajedničkoj molitvi za žrtve masakra u školi “Sendi Huk” poručio je da će iskoristiti sva svoja ovlašćenja da bi sprečio slične tragedije.

Noa Pozner, najmlađa žrtva masakra, i njegova sestra bliznakinja šesti rođendan su proslavili prošlog mjeseca. Ona je preživjela pucnjavu. Džek Pinto bio je veliki ljubitelj sporta. Njegov idol, fudbaler “Njujork Džajantsa” Viktor Kruz, juče je tokom utakmice nosio patike i rukavice na kojima je bilo ispisano dječakovo ime. Roditelji još jedne žrtve, Džesike Rekos, koja će biti sahranjena sjutra, prvi put su se obratili medijima.

“Zvali smo je naš mali direktor. Ona je bila šef”, kaže Džesikin otac Ričard.

Predsjednik Obama je na sinoćnjem međuvjerskom bdijenju u Njutaunu pročitao imena žrtava, naglasivši da Sjedinjene Države ne ulažu dovoljno napora da zaštite svoju djecu.

“Ovo više ne možemo da tolerišemo. Mora se stati na put ovim tragedijama. Da bismo to uradili, moramo da se promijenimo.”

Obama, koji je prethodno razgovara sa porodicama žrtava, poručio je da je potrebno uraditi mnogo više.

“Narednih nedelja, iskoristiću sva ovlašćenja koja mi daje ovaj položaj da bi angažovao moje sugrađane, od policije do stručnjaka za mentalno zdravlje, roditelja i prosvjetnih radnika, u okviru napora čiji cilj je da se spriječe tragedije poput ovih.”

U međuvremenu se saznaju novi, zastrašujući, detalji o masakru i napadaču, dvadesetogodišnjem Adamu Lanzi. Policija je saopštila da je škola "Sendi Huk", u kojoj je izvšen masakr, i dalje aktivno mjesto zločina i da detektivi danonoćno rade na rasvetljavanju ove tragedije. Kako je saopštio guverner Konektikata, pucnjava je okončana poslije deset minuta, kada je Lanza čuo policijske sirene.

“Pretpostavljamo da je tokom pucnjave u drugoj učionici čuo sirene i po svemu sudeći u tom trenutku odlučio da se ubije.”

Policija je u Lanzinom porodičnom domu zaplijenila kompjutere i video snimke, koji bi mogli da pomognu policiji u utvrđivanju motiva. Prijatelji njegove majke Nensi, koju je Adam ubio prije pucnjave u školi, kažu da je ona proteklih nekoliko mjeseci bila sve zabrinutija u pogledu ponašanja svog sina.

“Bilo joj je izuzetno teško da pokuša da ga uklopi u normalno društvo.”

Prema više izvora, Adam Lanza patio je od nekoliko psiholoških poremećaja i viđao je školskog prsihologa. Masakr u Sendi Huku šokirao je svijet i oživio debatu o kontroli nošenja vatrenog oružja u Sjedinjenim Državama.

“Oružje koje viđamo u našim zajednicama ne koristi se za lov, već za ubijanje ljudi i moramo da preduzmemo akciju povodom toga”, poručuje demokratska senatorka Džini Burdik.

“Ukoliko žele da nabave oružje i povrijede ljude, pronaći će način da to urade, legalnim ili nelegalnim putem”, smatra Džordž Leng, pristalica nošenja vatrenog oružja.

Stanovnici Njutauna imaju svoju poruku za predsjednika Obamu.

Niko ne bi trebalo da posjeduje automatsku pušku ili ima pristup njoj. Samo pokažite malo liderstva.”

Zvaničnici navode da je glavno Lanzino oružje bila automatska puška. Takođe je nosio dva pištolja i stotine metaka, dok je u njegovom automobil pronađena još jedna puška.
XS
SM
MD
LG