Linkovi

SAD traže jedinstvo u Evropi


Predsednik Barak Obama govori na mostu koji povezuje Vašington sa predgrađima u Virdžiniji
Predsednik Barak Obama govori na mostu koji povezuje Vašington sa predgrađima u Virdžiniji

Bijela kuća saopštila je danas da će administracija na samitu G20 tražiti jedinstvo u pogledu rješavanje krize u eurozoni.

Portparol Džej Karni kazao je na konferenciji za novinare da Sjedinjene Države očekuju detalje važnih odluka donijetih u Evropi i njihovu brzu implementaciju. „Događaji u Grčkoj samo naglašavaju potrebu za evropskim jedinstvom u pogledu odlučne akcije za rješavanje krize“, naglasio je Karni i dodao da će predsjednik Barak Obama večeras otputovati u Francusku.

Obama je ranije danas pozvao Kongres da usvoji prijedlog zakona o infrastrukturi, vrijedan 60 milijardi dolara, koji predviđa obnovu zastarjele saobraćajne infrastrukture i otvaranje radnih mjesta za milione građevinskih radnika, koji su teško pogođeni krahom tržišta nekretnina.

„Apsolutno nema smisla da ništa ne rade kada ima toliko posla i puteva i mostova koje treba popraviti i obnoviti“, naglasio je Obama u govoru na mostu koji povezuje američku prijestonicu sa predgrađima u Virdžiniji. Predsjednik je istakao da stari autoputevi i mostovi koštaju zemlju oko 130 milijardi dolara godišnje, što negativno utiče na ukupnu ekonomsku situaciju.

Prijedlog zakona o infrastrukturi dio je Obaminog plana za otvaranje radnih mjesta, vrijednog 447 milijardi dolara, čije su usvajanje u cjelini blokirali Republikanci. Predsjednik Obama se međutim nada da će uspjeti da u Kongresu progura djelove tog prijedloga.

XS
SM
MD
LG