Linkovi

SAD predstavile novu nuklearnu strategiju


Administracija predsednika Baraka Obame predstavila je novu strategiju prema kojoj je Sjedinjenim Državama, prvi put u skoro 50 godina, znatno ograničena mogućnost korišćenja sopstvenog arsenala nuklearnog oružja. U dokumentu koji je danas predstavljen u Pentagonu, navodi se da obimno američko nuklearno naoružanje iz doba Hladnog rata nije prikladno za suočavanje sa aktuelnim svetskim problemima, kao što je borba protiv terorizma.

Sjedinjene Države su se prvi put obavezale da neće koristiti nuklearno oružje protiv zemalja koje, u skladu sa Sporazumom o nuklearnoj proliferaciji, ne poseduju nuklearno naoružanje.

“Ovim dokumentom je objašnjeno kako će Sjedinjene Države smanjiti svoju ulogu i broj nuklearnih bojevih glava sa krajnjim ciljem - što je svet bez nuklearnog naoružanja”, kaže američki sekretar za odbranu, Robert Gejts.

To podrazumeva i uzdržavanje od korišćenja nuklearnog oružja čak i protiv zemlje koja izvrši biološki, hemijski ili sajber napad na Sjedinjene Države.

Hilari Klinton drži dokument koji sadrži novu strategiju o korišćenju nuklearnog oružja na današnjem brifingu u Pentagonu
Hilari Klinton drži dokument koji sadrži novu strategiju o korišćenju nuklearnog oružja na današnjem brifingu u Pentagonu

“Menjamo naše prioritete kako bismo sprečili nuklearnu proliferaciju i nuklearni terorizam. Ovaj dokument je temelj na kojem ćemo zajedno sa našim saveznicima sagraditi sigurniju budućnost”, poručila je američka državna sekretarka Hilari Klinton.

Nova, ograničena nuklearna strategija predsednika Obame naišla je na kritike, iako se dokument ne odnosi na zemlje koje krše Sporazum o nuklearnoj proliferaciji, među kojima su Iran i Severna Koreja.

“Levičari će se žaliti, jer nije učinjeno više da se nuklearno naoružanje potpuno eliminiše, a desničari će ovo protumačiti kao predaju usred žestoke borbe sa susedima širom planete”, smatra Rik Klajn, politički analitičar TV mreže "Ej Bi Si"(ABC).

Jedan američki zvaničnik je u izjavi za tu TV mrežu objasnio da u dokumentu postoji deo u kojem se navodi da Sjedinjene Države zadržavaju pravo na korišćenje nuklarne sile - u slučaju ozbiljne opasnosti od bioloških napada.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG